De Verzoening

Vrije tijd door Redactie Ze.nl

Eenmaal per jaar komt de familie van Laura bijeen voor een familiereünie bij haar ouders en bezoeken ze samen de Minnesota State Fair, een evenement waar Laura warme herinneringen aan bewaart. Op de avond voor vertrek wordt Laura gebeld door haar jongere zus Caroline, die aangeeft graag met Laura en hun jongere broer Steve te willen praten over een aantal zaken uit het verleden. Al peinzend over hetgeen Caroline haar wil vertellen, gaan Laura en haar gezin op weg naar Minnesota.

Het plan om een gesprek te voeren met haar zus en broer komt echter op een zijspoor terecht als ze een telefoontje krijgen van hun tante Fran, die meedeelt dat hun vader is opgenomen in het ziekenhuis. Terwijl ze wachten op nieuws begint Caroline een gesprek over hun jeugd en met name over de rol die hun moeder hierin heeft gespeeld. Terwijl Steve kwaad wordt over de beschuldigingen die zijn zus uit, en haar onvolwassen noemt, is Laura nogal overdonderd door hetgeen zij zojuist van haar zus heeft gehoord.

Nadat Caroline het ziekenhuis heeft verlaten, boos omdat haar broer en zus haar niet geloven, gaat Laura haar zus achterna om verder te praten bij Caroline thuis. Een vervolg krijgt dit gesprek helaas niet want zodra Laura terugkeert naar hun ouderlijk huis -waar ze logeert met haar gezin- krijgt ze het verschrikkelijke nieuws te horen dat haar vader plotseling overleden is.

Door deze familietragedie wordt Laura overvallen door allerlei emoties; verdriet, boosheid en ongeloof. Na de begrafenis keert Laura terug naar haar eigen huis, maar ze kan de gebeurtenissen in Minnesota niet van zich afzetten. Dan belt haar moeder met de mededeling dat ze wil komen logeren en dit brengt Laura in een lastig parket, omdat ze haar zus heeft beloofd binnen een week terug te keren naar Minnesota om hun gesprek voort te zetten. Na een avondje drinken met goede vriendin Maggie, besluit ze toch met haar zus te gaan praten over de verschillende manieren waarop zij gebeurtenissen uit hun jeugd interpreteren, en laat ze haar moeder bij haar gezin achter. Eenmaal terug bij haar zus komt Laura langzaam maar zeker (met behulp van een schokkende onthulling door tante Fran) achter de gruwelijke waarheid.

Afbeelding verwijderd door redactie

Dit boek is naar mijn mening geen grote aanrader. Elk hoofdstuk begint met een herinnering van Laura aan een foto uit haar jeugd en dit vind ik wel mooi, gezien het feit dat het boek grotendeels over herinneringen gaat. Ook de wijze waarop Elizabeth Berg de karakters uit dit verhaal beschrijft boeit me, maar net als je een beetje begint te begrijpen waar ze naartoe wil, is het verhaal al afgelopen. Wat mij betreft had de schrijfster het einde wat uitvoeriger mogen beschrijven.

Afbeelding verwijderd door redactie

Elizabeth Berg is een voormalig verpleegkundige en schrijfster van o.a. Morgenlicht en Vertrouw mij. Haar boek Open huis stond centraal in de inmiddels beroemde Oprah's Book Club. Ze schrijft altijd romans over thema's die een breed publiek aanspreken.

Elizabeth Berg
De Verzoening
256 bladzijden
Uitgeverij: House of Books
ISBN: 90 443 1459 9
Adviesprijs: 17,50 euro

Bestel Online!

De verzoening
E. Berg