Podcasting

Vrije tijd door Redactie Ze.nl
Wat is het?

In het eerste deel van het boek wordt er vooral heel veel uitgelegd. Het is niet zo dat je alleen maar kunt podcasten als je een Ipod hebt. Podcasts kunnen beluisterd worden op de PC en op elke willekeurige MP3-speler. Als het een filmpje is wordt het ook wel vodcast genoemd. Podcasten is eigenlijk een soort vervolg op het downloaden en het streamen. Voor een radiouitzending hoef je bijvoorbeeld niet meer op een bepaalde tijd te luisteren. Met podcasting kun je zelf bepalen wanneer, waar en hoe je iets wilt luisteren. Ook kun je je abonneren op uitzendingen of programma's; als je dit doet wordt alles automatisch voor je gedownload zodra het beschikbaar is.

Het eerste deel besteedt verder aandacht aan de verschillende soorten podcasts en aan Itunes en Juice. Twee programma's waarmee je podcasts kunt downloaden en beluisteren. De software van deze programma's krijg je er gratis bij op de bijgeleverde CD-ROM. Ook wordt er duidelijk en stap voor stap uitgelegd hoe het werkt en wat je moet doen.

In het diepe...

Nu je een beetje weet hoe het werkt wil je natuurlijk weten waar de podcasts te vinden zijn op internet. Het boek geeft je informatie over verschillende portals en zoekmachines die betrekking hebben op podcasting. Daarna volgt er weer een zogenaamd interactief gedeelte. Het boek neemt je mee naar verschillende websites en legt uit hoe het allemaal werkt.

Under construction

Het laatste deel van het boek helpt je om zelf aan de slag te gaan. Je maakt eerst kennis met Audacity, een gratis audiobewerkingsprogramma wat ook op de CD-ROM staat. Alles wordt weer stap voor stap uitgelegd. De installatie, hoe het programma werkt en uiteindelijk hoe je zelf een podcast in elkaar kan knutselen. Het wordt niet al te moeilijk gemaakt. De CD-ROM bevat een aantal geluidsbestanden waarmee je kunt oefenen.
Als laatst wordt er uitgelegd - weer aan de hand van voorbeelden - hoe je jouw eigen podcast op internet kunt krijgen.

Aan het eind van dit boek weet je dus veel over podcasting en kun je het als het goed is zelf ook. Dan is er nog de uitdaging om zoveel mogelijk luisteraars te krijgen.
Het boek is goed opgezet en erg duidelijk met alle voorbeelden. Zelf vind ik dat er af en toe een beetje te uitgebreid op ingegaan wordt. Voor mij hadden de verschillende soorten podcasts korter gekund en de uitleg bij de programma's ook, want vaak wijst dat zichzelf wel. Voor een totale leek is dit wel weer heel handig. Al met al een goed en duidelijk boek over de wereld die podcasting heet.

Sietse Kuipers
Podcasting (inclusief een cdrom met software)
158 bladzijden
Uitgeverij: A.W. Bruna
ISBN: 90-229-9238-1
Adviesprijs: 14,95 euro