Nachtrit: kippenvel!

Vrije tijd door Redactie Ze.nl

Dennis (Frank Lammers) is een wat groezelige sul van een taxichauffeur in Amsterdam. Hij verlangt naar een eigen vergunning, om daarmee met zijn broer Marco (Fedja van Huêt) een limo-service te kunnen starten. Daar moet hij echter vele euro's voor neerleggen. En die heeft hij niet. Maar precies op het moment dat hij na veel hangen en wurgen genoeg centjes bij elkaar krijgt en zijn vergunning in handen heeft, verandert de wetgeving. Zijn papiertje is niets meer waard en de concurrentie wordt moordend. Dennis besluit, achtervolgd door torenhoge schulden en bijbehorende intimidaties, tegen de maffiapraktijken op te staan. Hij staat er echter alleen voor, zijn collega's zijn te bang. Dat Dennis vervolgens zijn hele wereld ziet instorten, sterkt hem alleen maar in zijn voornemen. Met alle gevolgen van dien.

Ik kan het niet genoeg zeggen: deze film is briljant! Het onderwerp spreekt niet echt tot de verbeelding, maar het script is zo ijzersterk dat je volledig wordt meegezogen in de Amsterdamse taxiwereld. Toch kan het gebeuren dat er, ondanks een steengoed verhaal, geen chemie ontstaat. Bijvoorbeeld als de spelers het geheel niet naar een hoger plan weten te brengen. De combinatie van het script met deze cast, vrijwel geheel bestaand uit de crème de la crème van het Nederlandse acteursgilde, is bij Nachtrit in ieder geval een gouden greep geweest. Elk personage heeft vele lagen en verrast per scène. Je weet nooit welke kant de karakters kiezen. Het gevolg is dat je tot het bittere einde geboeid blijft.

Afbeelding verwijderd door redactie

Frank Lammers is een genot om naar te kijken. Niet om zijn uiterlijk, want als Dennis is hij vadsig en lelijk, maar wel om de sympathie die hij afdwingt. Dennis begint als een slappe zak die met elke wind meewaait. Aan het einde is echter juist hij degene met de ruggengraat. Als naïeve dromer start hij in zijn eentje een onwinbare kruistocht.

De rest van de cast is net zo heerlijk om naar te kijken. En dat ligt niet alleen aan het hunkige uiterlijk van Fedja van Huêt. Die lijkt het aardige kleine broertje dat alles op een rij heeft, maar slaat plots om als een blad aan een boom. Peggy Jane de Schepper is zijn vrouw, maar ook meteen de ex van Dennis. Een gecompliceerde situatie die heel duidelijk is, zonder er duimendik bovenop te liggen. Peggy Jane is zo oprecht en zo verschrikkelijk mooi in haar wanhoop als Marco iets vreselijks overkomt, dat ik er een brok van in mijn keel kreeg. En ook dat is voor het eerst bij een Nederlandse film.

Afbeelding verwijderd door redactie

Elke rol, hoe klein ook, is gevuld met grote namen. Theo Maassen als klant van de taxi, Barry Atsma als politieagent, Jaap Spijkers als commissaris, Hans Kesting als chauffeur Joris en natuurlijk een verrassende Henk Poort als Ome Jan. Musicalster Henk Poort kan meer dan zingen. Hier is hij absoluut op zijn plaats!

Ik ben onder de indruk. Dat moge duidelijk zijn. De spelers zijn fantastisch, het geluid is perfect, de muziek (o.a. van Intwine), het script, het camerawerk, ik kan door blijven gaan met het opschrijven van lovende woorden. Een ding staat vast. Ga deze film zien! Je zult er geen spijt van krijgen! De trailer kun je hier bekijken.

Afbeelding verwijderd door redactie
Nachtrit
Met o.a. Frank Lammers, Peggy Jane de Schepper, Fedja van Huêt, Henk Poort
Regisseur: Dana Nechushtan
Tijd: 100 minuten
Adviesleeftijd: 12 jaar
Vanaf 12 oktober in de bioscoop