Levenslang in Thailand

Vrije tijd door Redactie Ze.nl

Het begon allemaal in zijn taxi. Een man met veel geld vroeg steeds speciaal naar Pedro, 'die lange'. Hij reed dikwijls mee in Pedro's taxi en deelde grote fooien uit. Op een dag vertelde hij Pedro dat die ook veel geld kon verdienen, op een makkelijke manier. Of hij even naar Thailand wilde gaan om een pakketje op te halen. Heroïne. Vijfentwintigduizend dollar zou hij ervoor krijgen. Pedro hoefde niet lang na te denken, dacht 'snel verdiend'. Hij besloot het erop te wagen en vertrok enkele weken later naar Bangkok.

Daar hing hij een paar weken de beest uit, genoot van zijn vrijheid en van de Thaise vrouwen en hield ondertussen contact met de man uit zijn taxi. De dag brak aan dat hij de drugskoffer op moest halen. Pedro vertrok naar het vliegveld en nam afscheid van zijn laatste Thaise verovering. En toen ging het fout. Pedro werd opgepakt, zijn koffer werd opengesneden en de heroïne werd ontdekt. Het begin van een angstaanjagend leven in een corrupte Thaise gevangenis.

In het boek Levenslang in Thailand beschrijft Pedro zijn leven in de Bang Kwang. De stank, de corruptie, de gewelddadigheid, de junks, de Thai, de ziektes, de overvolle celblokken. De dingen die Pedro meemaakt zijn met geen pen te beschrijven. Hij kan alleen overleven als hij zich aanpast aan de heersende corruptie. Als je het juiste bedrag neerlegt, is alles te koop in de Thaise gevangenis. Van privileges tot goederen. Dankzij bemiddeling van een Nederlandse vrouw lukt het Pedro contact te onderhouden met het thuisfront en een groeiende groep sympathiserende Nederlanders, die voor hem van levensbelang zijn.

Afbeelding verwijderd door redactie

Jarenlang brengt Pedro door in de zwaarbeveiligde Bang Kwang-gevangenis in Bangkok. Negen jaar leeft hij in de stinkende celblokken, totdat koningin Beatrix in 2004 een staatsbezoek brengt aan Thailand en ervoor zorgt dat Pedro onverwacht gratie krijgt. Sinds januari 2004 is hij weer een vrij man. In het najaar van dat jaar kwam Levenslang in Thailand uit, het boek dat hij met medewerking van Henk de Kleine schreef. Dit boek is nu opnieuw uitgebracht in een goedkope editie en bevat een aanvulling hoe het Pedro is gegaan na zijn vrijlating.

Levenslang in Thailand is een boek dat iedereen gelezen zou moeten hebben. Het levensverhaal van Pedro is realistisch verteld, zonder al te veel poespas. De meest verschrikkelijke dingen worden op een hele droge manier verteld. Het is indrukwekkend en deprimerend, angstaanjagend en onvoorstelbaar. Henk de Kleine is erin geslaagd om het verhaal van Pedro op een hele tastbare manier te omschrijven. Het boek zorgt ervoor dat je de waarschuwing van Pedro goed in je oren knoopt: 'No do no drugs!'

Afbeelding verwijderd door redactie

Pedro Ruijzing & Henk de Kleine
Levenslang in Thailand
271 bladzijden
Uitgeverij: De Fontein
ISBN: 90-261-2279-9
Adviesprijs: 10,00 euro

Bestel Online!
Levenslang in Thailand
Pedro Ruijzing & H. de Kleine