Zoo TV - live from Sydney

Vrije tijd door Redactie Ze.nl

Nou, één van die Zoo TV shows op dvd bekijken natuurlijk! Tijdens deze tour zongen ze nummers van het album Achtung baby en hits als With or Without you, New Years Day en Bullet the Blue Sky. Al eerder bracht U2 onder andere de live dvd's Live at Slane Castle, Rattle and Hum en Elevation uit. Ondanks alle technologie kregen we de Zoo TV Tour- live from Sydney de afgelopen dertien jaar alleen te zien op tv en video. Gelukkkig gaat de band, die inmiddels al dik 25 jaar serieus op de planken staat, ook met hun tijd mee. Zo kan je Zoo TV - live from Sydney nu eindelijk op (dubbel) dvd bekijken. Je kan nu dus eindelijk je kapot gedraaide VHS band zonder zorgen weggooien.

You are not immune

Met de chaos van beelden en informatie en meer dan 1.000.000 watt aan aparatuur barst dit concert van de energie. Daardoor voelde ik mij tijdens het concert maar een microchip in het geheel en zag het publiek als beeldruis... Maar de beelden op de megaschermen brengen de muziek nog beter over. 'Television the drug of a nation' lijkt het onderliggende thema van Zoo TV. Ik herinner mij waarom ik zo graag zes keer naar deze show ging: het is het meest afwisselende en boeiende (U2) concert dat ik ook heb gezien. Dertien jaar later plaats ik dan eindelijk de concert dvd in mijn dvd-speler en mijn hart begint sneller kloppen. De spanning die vlak voor een concert altijd zo te voelen is bouwt op. En zodra de eerste beelden op mijn tv verschijnen zet ik het geluid ook wat harder en het voelt meteen alsof ik er weer bij ben.

Television the drug of a nation

De eerste klanken van Zoo Station en Bono in z'n zwarte glimmende pak met z'n 'Fly glasses' op... En natuurlijk wordt het visuele instrument tijdens het concert flink misgebruikt. Lou Reed zingt zo bijvoorbeeld met zijn eigen nummer mee. Beelden en zinnen als: Everything you know is wrong, watch more tv en This is not a rehearsal en daarbij ontelbaar veel woorden waaronder: beLIEve, cola en Who cares komen in hoog tempo op de mega schermen flitsend voorbij. Ze zijn bijna onherkenbaar en onleesbaar maar het voelt alsof ze toch lichtelijk je brein indoctrineren.

Afbeelding verwijderd door redactie

Watch more tv

De 'Mysterieuse' buikdanseres, een dansje op het podium met een fan, de swingende Trabantjes als lichtobjecten en het intieme akoestische optreden op de mini-stage: dit en nog veel meer is te zien op deze concert-dvd. Bono in de rol van onder andere The Mirrorball Man/Texaanse televangelist en -a-ha-sha-la- MacPhisto en de bijbehorende ego's en speeches zijn anno 2006 een beetje gedateerd, maar daardoor inmiddels ook een stukje geschiedenis. In plaats van dat ik toen met duizenden U2- muziekliefhebbers erbij was, meezong en naar tig tv's keek, geniet ik nu in mijn eentje - en met maar één tv aan - wederom van een fantastisch concert. U2 - Zoo TV live from Sydney is een absolute must-have voor de liefhebbers van U2's muziek of uitzonderlijk goede concerten.

If you don't understand it, it must be art

Het is jammer dat het hier om beelden van een concert in Sydney gaat. Want als het in Nederland was opgenomen was ik zeker te zien geweest en misschien jij ook wel. Bono vierde hier toen zelfs zijn verjaardag. Maar hoe dan ook, het zijn prachtige beelden die de sfeer tijdens een U2-concert uitstekend weergeven.

De 2-dvd versie bevat bijna een uur aan leuke extra's waaronder:
- Twee bonustracks opgenomen in New York 1992
- Twee nummers opgenomen tijdens het Stop Sellafield concert 1992
- Drie documentaires waaronder 'A fist ful of ZooTV' en 'Trabantland'.
- Extra's: Video Confessional , Numb karaoke en originel Zoo TV stickers.

Afbeelding verwijderd door redactie

U2
Zoo TV - live from Sydney
Speelduur: bijna twee uren
Leeftijd: 15 jaar
Adviesprijs; 22,99 euro voor de enkele en 27,99 euro voor de dubbel DVD
U2 website

Bestel Online voor 18,99!

U2 - Zoo TV Live From Sydney
U2