Het zullen je zusjes maar zijn...

Vrije tijd door Redactie Ze.nl
What's in a name
Scissor Sisters

ontstond in 2001 en de naam is ontleend aan tribadisme (het wrijven van genitaliën tussen twee vrouwen) ook wel "scissoring" genoemd. De naam was in eerste instantie ~~[i]Dead Lesbian and the Fibrillating Scissor Sisters~~[i], maar Scissor Sisters bekt lekkerder. De muziek die deze band maakt wordt vooral beïnvloed door glamrock, disco- en popmuziek en de gay club scène in New York.

Theatraal

Een optreden van de "scharende zusjes" staat bol van de burleske danspasjes en theatrale gebaren en is altijd een leuk feestje. De bandleden zijn excentriek en hilarisch te noemen en dat is dan een understatement. Ana Matronic "Mistress of Ceremonies" - en het enige vrouwelijke bandlid - zei ooit in een interview (als antwoord op de vraag wat vind je van Nederland) "I love your beautiful dikes...". En ik denk dat je of van de Scissor Sisters en hun muziek houdt óf je haat het: ik houd d'r wel van.

Tadaaaaa!: Ta-Dah

Van hun debuutalbum Scissor Sisters heb ik een tweede exemplaar moeten aanschaffen, ik draaide het letterlijk grijs. En ook het album Ta-Dah hangt al weer een paar weken in de cd speler van mijn autoradio. Dit album werd opgenomen in de Discoball studio, de bands eigen studio, en op Ta-Dah vind je vooral glamrock en rollerdisco muziek. Een beetje Elton John meets The Bee Gees. Opvallend is dat Elton John aan twee nummers (I dont feel like dancing en Intermission) op het album meewerkte. Op de hitsingle I don?t feel like dancing bespeelt hij ook de piano. En met die samenwerking ging een grote wens van de band in vervulling.

Afbeelding verwijderd door redactie

Oh, I could throw you in the lake or feed you poisoned birthday cake...

Vond je op hun debuutalbum nog veel muziek met vrolijke teksten, op Ta-Dah klinkt het allemaal toch wat serieuzer, met een uitzondering daargelaten. Scissors Sisters staan - behalve om hun discokitsch muziek - bekend om hun tragische, scherpzinnige en geestige teksten. De teksten van alle nummers op Ta-Dah staan in het cd-boekje en dat is vooral erg handig als je mee wilt zingen. Maar de muziek op dit album is toch iets minder fout en vrolijk dan ik van hen gewend ben en van de Scissor Sisters verwacht. En dat vind ik eerlijk gezegd erg jammer. Ik krijg bij het luisteren naar Ta-Dah zin om naar de rollerdisco te gaan, maar mijn rolschaatsen passen mij niet meer...

Alle dertien goed

De hitsingle I don't feel like dancing is het eerste en tevens meest up-tempo nummer van het hele album. De tekst van I can't decide vind ik de meest hilarische en McCartney (een liefdesverklaring aan Paul McCartney) is toch wel opmerkelijk te noemen. The other side is een prachtig, gevoelig (liefdes)nummer dat eigenlijk een beetje verloren op dit album staat. Lights klinkt "lekker-Bee Gees-ouderwets-goed" en een aantal slepende nummers zouden zo in een musical kunnen. Wat mij betreft is dit album iets te veel Elton John en iets te weinig Bee Gees. Ik had graag "alle dertien goed!" willen zeggen, maar er staan maar twaalf nummers op Ta-Dah.

Afbeelding verwijderd door redactie

Scissor Sisters
Ta-Dah
Speelduur: 47 minuten
Label: Polydor
Adviesprijs: 21,99 euro