Vrouwenmoord in Juárez

Vrije tijd door Redactie Ze.nl
La Virgen Mariela

Karina ontmoet Mariela, een jonge vrouw die een verkrachting heeft overleefd. Tijdens haar herstelperiode ziet zij visioenen van de maagd Maria. Mariela's handen gaan bloeden als ze geconfronteerd wordt met mensen die haar kwaad hebben gedaan. Haar wonden worden aangezien voor stigmata, de wonden die Jezus overhield aan zijn kruisiging. Mariela wordt al gauw vereerd als de heilige maagd Maria. Ze wordt voor velen een symbool van hoop. Journaliste Karina volgt het ongelooflijke verhaal van de transformatie van Mariela op de voet. Ze steekt haar opdringerige neus in zaken waar anderen haar liever weghouden.

In Ciudad Juárez werden veel vrouwen ontvoerd, dagenlang gevangen gehouden en onderworpen aan vernedering, marteling en afschuwelijk seksueel geweld, voordat ze werden gewurgd en doodgeslagen. Hun lichamen zijn aangetroffen op vuilnisbelten en op afgelegen plekken in de woestijn buiten de stad.

Afbeelding verwijderd door redactie

Gemiste kans

Genoeg schokkende ingrediënten dus voor een film die je niet meer loslaat, zou je denken. Helaas is The Virgin of Juárez niet zo?n film. De film blijft dicht bij de feiten, maar in plaats van serieus in te gaan op de problematiek in Juárez wordt slachtoffer Mariela met haar visioenen het hoofdonderwerp van de film. Het maakt de film vaag en een beetje ongeloofwaardig.

De Mexicaanse sfeer wordt wel goed neergezet in de film. De typisch Mexicaanse deuntjes zorgen ervoor dat Ciudad Juárez heel dichtbij komt. De personages in de film spreken veelal Spaans en ook dat draagt bij tot de Mexicaanse beleving. Een enkele keer spreekt een Mexicaanse moeder iets te goed Engels, maar dat zullen we haar vergeven. De sfeer in de film is grimmig. Een vakantie naar Mexico verdwijnt na het zien van The Virgin of Juárez spontaan van je verlanglijstje.

Met het gevoelige onderwerp dat de film behandelt, had veel meer gedaan kunnen worden. De invalshoek is vreemd, een film over de moorden zelf was al spannend genoeg geweest. Nu wordt het onderwerp vooral van de religieuze kant belicht. Het verhaal van de slachtoffers komt bijna niet aan bod. The Virgin of Juárez is niet zo indrukwekkend als hij had kunnen zijn en dat is een gemiste kans.

Afbeelding verwijderd door redactie

The Virgin of Juarez
Met o.a. Minnie Driver, Ana Claudia Talancón en Esai Morales.
Tijd: 86 minuten
Adviesprijs: 11,49 euro
Adviesleeftijd: 16 jaar

Bestel Online voor slechts 9,99!

The Virgin of Juarez
Kevin James Dobson