Eight Below

Vrije tijd door Redactie Ze.nl

Jerry (Paul Walker) en Charlie (Jason Biggs) werken samen op het koude, maar fascinerende Antarctica als zij bezoek krijgen van een team onderzoekers. De onderzoekers zijn op zoek naar een heel speciale steen, die zich bevindt op een gevaarlijke berg. Jerry gaat samen met Dr. Davis McClaren (Bruce Greenwood) een avontuurlijke reis tegemoet om deze bijna buitenaardse steen te vinden. Al snel blijkt dat dit niet zonder slag of stoot gaat. Dr. McClaren komt bijna in een ijsgletsjer terecht, maar dankzij de expertise van Jerry in combinatie met de hulp van de honden weet hij dit te overleven.

Als zij uiteindelijk bij de berg aankomen, krijgen ze vanuit de basis te horen dat er een gevaarlijke storm op komst is. Aangezien Dr. McClaren maar 1 missie heeft, die hij niet van plan is om op te geven, besluiten de twee mannen toch de berg op te gaan. Zodra hij de steen heeft weten te bemachtigen keren zij spoedig terug naar het basiskamp. Door de barre weeromstandigheden glijdt Dr. McClaren naar beneden op het ijs en breekt zijn been. Dit levert een hoop vertraging op voor de terugreis, maar ze weten allemaal levend bij het kamp aan te komen.

Afbeelding verwijderd door redactie

De storm neemt extremere vormen aan en de groep rest niets anders dan zich terug te trekken uit het kamp. Ze besluiten - wegens ruimtegebrek - de honden achter te laten maar zijn van plan om ze later op te halen. Jerry belandt met derdegraads bevriezingen in het ziekenhuis en krijgt te horen dat de honden niet meer kunnen worden opgehaald. Niemand mag meer naar het gebied vliegen totdat de winter voorbij is. Jerry is ten einde raad want hij heeft en krijgt de middelen niet om zijn trouwe viervoeters op te halen.

Ondertussen is te zien hoe de sledehonden een team vormen om te overleven. Met zijn achten gaan ze de uitdaging aan om de strenge winter te overmeesteren. Tijdens deze scènes ontstaat er een band tussen de kijker en deze prachtige honden. Zo intens dat het bijna menselijk wordt, er wordt zonder woorden gecommuniceerd maar je voelt de liefde en trouw die de honden tegenover elkaar hebben. Zo zijn er lange stiltes in het verhaal maar daar merk je helemaal niks van.

Afbeelding verwijderd door redactie

Als Dr. McClaren tijdens een congres Jerry tegenkomt, beseft hij dat Jerry en de honden meerdere malen zijn leven hebben gered. Hij besluit actie te ondernemen en zodoende de honden te redden. En hier vindt het meest ontroerende moment van de film plaats. Zijn ze - nadat de honden ruim 100 dagen alleen hebben geleefd - nog op tijd om alle honden te vinden en te redden? Eight Below raakt je en zelfs mensen die niet van honden houden zullen een warm plekje in hun hart vinden voor deze prachtige, slimme en sterke honden. Een aanrader voor ieder gezin en dierenvriend!

Eight Below
Met o.a. Paul Walker, Jason Biggs en Bruce Greenwood
Tijd: 115 minuten
Adviesprijs: 23,99 euro
Adviesleeftijd: 6 jaar