Fergie: solo maar niet alleen

Vrije tijd door Redactie Ze.nl

"I'm such a lady, but I'm dancin' like a ho!" zingt ze in haar huidige hit London Bridge en daarmee is de toon gezet. Een echte dame dus, die gewoon lekker sexy durft te zijn. Dat moet ook wel, als je altijd werkt met mannen. "In de videoclips van de Black Eyed Peas zag je me nooit met mijn vriendinnen in een club, terwijl dat voor mij heel belangrijk is. Ik heb meer vrouwelijke energie nodig, omdat ik de hele tijd alleen maar door mannen ben omringd", vertelde ze in een interview. Ze vergelijkt zichzelf daarom met Gwen Stefani, die jarenlang de enige vrouw was in de band No Doubt en die sindsdien solo ook veel succes heeft. En wat Gwen kan, kan ik ook, moet Fergie gedacht hebben.

Ze is inmiddels 31, maar ze heeft er al een heel leven op zitten. Zo heeft ze onthuld dat ze als tiener lid was van een bende en dat ze verslaafd is geweest aan methamfetamine, beter bekend als 'crystal meth'. Haar echte naam is trouwens Stacy Ferguson, maar ze wordt al jarenlang Fergie genoemd. Het album heet The Dutchess en daarmee verwijst ze naar de Britse hertogin Sarah Ferguson, die inderdaad ook Fergie als bijnaam heeft.

Afbeelding verwijderd door redactie

Haar album The Dutchess is, zo zegt ze zelf, een weerspiegeling van haar persoonlijkheid. Nou, dan heeft ze een bonte persoonlijkheid, want alle muziekstijlen komen voorbij; van pop tot hiphop en van R&B tot reggae en rock. Ze zingt zelfs een ballad, Finally heet dat nummer, en daarin blijkt dat ze echt kan zingen. Alleen wel jammer dat het klinkt als een tranentrekker uit een musical. Nee, geef mij de stoere Fergie maar, zoals in Fergalicious, want dat nummer zit al dagen in m'n hoofd! Ook zijn veel teksten erg persoonlijk, want bijvoorbeeld in Voodoo Doll en Losing My Ground zingt ze over haar vroegere drugsverslaving.

Toch is het een vrolijk en leuk album geworden, dat duidelijk met veel plezier is gemaakt voor stoere meisjes. Opvallend trouwens dat de nummers die ik het lekkerst vindt allemaal worden 'opgeleukt' door de leden van de Black Eyed Peas. Dus het is maar goed dat ze het niet helemaal in d'r uppie heeft gedaan!


Fergie
The Dutchess
Speelduur: 61 minuten
Label: AMrecords.com
Adviesprijs: 21,99 euro