Vrouwentrouble

Vrije tijd door Redactie Ze.nl
Schilderes Verónica

Verónica is van goede afkomst. Ze is extreem netjes opgevoed en haar moeder is een beroemd journaliste. Toch heeft ze een jeugdtrauma. Haar tweelingbroertje overleed voor haar ogen toen ze klein was, en de rest van haar leven zoekt ze in haar relaties naar mannen die op hem lijken. Verónica is op weg beroemd te worden met de schilderijen die ze over haar broertje Salvador schildert. Ze heeft veel homovrienden, maar haar echte relaties lopen keer op keer stuk. Mannen spelen een grote rol in haar leven, waarvan twee in het bijzonder. De liefde van haar leven Gabriel, met wie ze nu goed bevriend is, en degene met wie ze wil oud worden, Fred. Maar Fred heeft het uitgemaakt omdat hij in tegenstelling tot Verónica niet wil trouwen en geen kinderen wil. Om de mannenmisère compleet te maken komt Verónica er ook nog eens achter dat haar vader al zijn hele leven een geheim met zich mee draagt.

Huismoeder Maria do Carmo

Maria do Carmo heeft er nog steeds problemen mee dat haar zus Julieta alle aandacht kreeg thuis. Zíj was haar vaders prinsesje en nu staat ze ook nog eens in de schijnwerpers als bekende actrice. Maria is ongelukkig, dik en depressief. Ze haat iedereen en in het bijzonder haar familie. Zij en haar zus waren er regelmatig getuige van dat hun vader hun moeder afranselde en met de echtelijke trouw nam hij het ook niet zo nauw. Maria do Carmo is getrouwd met een man die niet echt van haar houdt, maar hij heeft een goede baan en ze kan alles kopen wat ze wil. Bovendien kan ze het erg goed vinden met zijn zus Kika, haar enige goede vriendin.

Actrice Julieta

Julieta is Portugals lieveling. Als actrice wordt ze door iedereen aanbeden, maar op liefdesgebied wil het niet echt vlotten. Ze heeft verschillende minnaars en relaties gehad, maar geen enkele man kan haar overheersende karakter lang verdragen. Haar zoon Duarte begint te puberen en Julieta vecht voor een goede band met hem. Gebeurtenissen uit haar jeugd achtervolgen haar nog steeds. Julieta komt al van jongs af over de vloer bij Verónica. Zij heeft altijd voor Julieta klaar gestaan, maar andersom gebeurt dit weinig. Hun vriendschap lijkt onherstelbaar beschadigd als Julieta iets onvergeeflijks doet.

Het duurt behoorlijk lang voor je in het verhaal zit, omdat het steeds onduidelijk is over wie een hoofdstuk gaat. Het was een stuk overzichtelijker geweest als er namen boven hadden gestaan in plaats van nummers. Ondanks dit is Ons soort mensen een prachtig verhaal. Vanuit verschillende perspectieven worden dezelfde onderwerpen belicht, wat in dit boek heel interessant is. De ruzie tussen Julieta en Verónica wordt zo van twee kanten belicht, en ook de jeugdbeleving van Maria do Carmo en haar zus beleven beiden verschillend. Kwesties als homoseksualiteit, incest en de dood maken het boek diepgaander dan je van chicklit mag verwachten. Het is dan ook geen oppervlakkig romannetje, maar een intrigerend verhaal over drie hedendaagse vrouwen met verschillende dromen, angsten en gevoelens. Meeslepend en vernieuwend, Ons soort mensen is een roman die niet in je boekenkast mag ontbreken.

Afbeelding verwijderd door redactie

Margarida Rebelo Pinto
Ons soort mensen
219 bladzijden
Uitgeverij: Sirene
ISBN 10: 90-5831-428-6
ISBN 13: 978-90-5831-428-4
Adviesprijs: 17,95 euro

Bestel Online!

Ons soort mensen
M. Rebelo Pinto