Formule 1 Grand Prix

Vrije tijd door Redactie Ze.nl

Coureurs Pete Aron (James Garner) en Scott Stoddard (Brian Bedford) komen tijdens de prestigieuze Grand Prix van Monaco met elkaar in een zware crash. Aron komt er goed vanaf maar Stoddard belandt zwaargewond in het ziekenhuis. Hoe bitter, want hij wilde graag zijn broer de voormalig wereldkampioen, opvolgen nadat deze tijdens een race om het leven is gekomen. En alsof het niet genoeg is dat hij nu voor zijn leven moet vechten, begint er ondertussen iets moois te bloeien tussen zijn vriendin Pat (Jessica Walter) en Pete Aron. Omdat Aron door zijn team, Jordan-BRM, verantwoordelijk wordt gehouden, krijgt hij zijn ontslag. Aron gaat niet bij de pakken neerzitten maar gaat voor het Japanse team Yamura rijden. En met veel succes want hij behaalt meteen een overwinning bij de Grand Prix van België.


Terwijl Stoddard langzaam herstelt van zijn zware verwondingen en Aron afstevent op zijn overwinning in België gebeurt er iets verschrikkelijks. Een andere coureur in de Grand Prix van België, Jean-Pierre Sartie (Yves Montand) rijdt tijdens de race twee kinderen dood. Een dramatischer wending kun je je haast niet voorstellen.
Pete Aron laat zich echter niet uit het veld slaan en schrijft vervolgens ook de overwinning van de Grand Prix op de Nurburgring op zijn naam. Maar na een lange herstelperiode keert Stoddard terug naar het racecircuit. Maakt hij nog kans op de titel door de resterende Grand Prix wedstrijden te winnen? En zal hij zijn vriendin Pat weer in zijn armen kunnen sluiten?


Razendsnelle beelden volgen elkaar op en de spanning stijgt want het wedstrijdelement in deze film speelt duidelijk een hoofdrol. Maar regisseur John Frankenheimer weet hoe hij de spanning er in moet houden, juist door de persoonlijke drama?s in de levens van de coureurs uit te lichten. Dat maakt dat Grand Prix niet alleen door mannen gewaardeerd zal worden maar dat ook vrouwen die niets met autosport hebben, aan hun trekken komen. Dat is natuurlijk een zeer prettige bijkomstigheid als je gezellig met z?n tweetjes op de bank een film wilt kijken.

Maar deze speciale uitvoering van Grand Prix heeft nog veel meer te bieden. De extra?s op deze dvd laten je ook nog de originele trailer zien van veertig jaar geleden en natuurlijk The Making of Grand Prix. Een half uur lang neem je een kijkje achter de schermen en delen cast en crew hun ervaringen met je. Maar dat is nog lang niet alles want niet voor niks hebben ze een Oscar gewonnen voor geluid en montage dus zeker ook aandacht voor deze onderdelen. Ook ex formule 1 coureurs Jonathan Palmer en Jack Brabham komen aan het woord en vertellen over het toentertijd belangrijkste circuit van Engeland, Brands Hatch. Om de beelden zo realistisch mogelijk te maken heeft regisseur Frankenheimer gebruik gemaakt van ontzettend veel camera's en dat zoiets nog nooit eerder was gedaan wordt duidelijk gemaakt in een korte documentaire.

Uiteraard heb ik met manlief deze dvd bekeken. Als F1-fanaat is hij natuurlijk de beste graadmeter voor mij. Ik zal er niet al teveel over uitweiden en zijn superlatieven binnenshuis houden maar het komt er op neer dat hij het een bijzonder indrukwekkend en knap gemaakte film vindt. Dus heb je voor de komende feestdagen nog geen idee wat je voor je lief moet kopen dan is deze dvd echt een absolute aanrader. Ik durf te wedden dat hij Sinterklaas of de kerstman erg dankbaar zal zijn.


Grand Prix Special Edition
Met James Garner, Yves Montand, Brian Bedford, Jessica Walter e.v.a.
Speelduur: 168 minuten
Adviesleeftijd: 6 jaar
Adviesprijs: 22,99 euro