Do It Yourself: Zeepketting

Vrije tijd door Maike
Zeepkettingen zijn ontzettend hip. Je hangt ze op in het toilet, de badkamer of je slaapkamer. Ze ruiken heerlijk en zien er super romantisch uit. Helemaal leuk als je ze ook nog eens zelf gemaakt hebt! Hoe? Dat leer je hier!

Wat is een zeepketting?

Een zeepketting is, zoals het woord al zegt, een ketting met zeepjes er aan. Je kunt deze ketting ophangen zodat hij een heerlijke geur verspreidt. Natuurlijk kun je zeepkettingen helemaal in je eigen stijl maken, zodat ze perfect matchen bij je interieur. Tegenwoordig zijn zeepkettingen in bijna elke woonwinkel te vinden, maar het is natuurlijk veel leuker om ze zelf te maken. Dus laat de creativiteit in je naar boven borrelen en do it yourself!

Wat heb je nodig?
?    Glycerinezeep
?    Kleurstof
?    Geurolie
?    Maatbeker
?    Folie
?    Magnetron
?    Zeepmal of uitsteker (je kunt ook gewoon een ijsblokjesvormpje met een leuk figuurtje of koekjesuitstekers gebruiken)
?    Waxkoord
?    Kralen
?    Hanger (bijvoorbeeld een rieten hart)
?    Lint
?    Cocktailprikker  
?    Schaar

Stap 1
Als eerste ga je aan de slag met het maken van de zeep. Je kunt kant-en-klare glycerinezeep kopen waar al kleur en geur in zit, maar nu we toch bezig zijn, maken we dit ook lekker zelf. Heb je hier geen zin in? Ga dan meteen door naar stap 4.

Glycerinezeep is te koop in grote blokken, wit en transparant. Als je witte glycerinezeep gebruikt, zul je pastelkleuren krijgen. Wil je liever donkere of felle kleuren hebben, dan kun je beter transparante zeep gebruiken. Van de zeep snij je kleine stukjes af, die je in een maatbeker doet. Dek de maatbeker af met folie en stop hem ongeveer dertig tot zestig seconden in de magnetron, tot de zeep vloeibaar is geworden.Stap 2

Wanneer de zeep volledig gesmolten is, kun je geur- en kleurstoffen toevoegen. Voeg één tot tien druppels kleurstof op waterbasis toe per honderd milliliter zeep, afhankelijk van de kleur die je wilt maken. Kies een lekker geurtje uit die geschikt is voor gietzeep en voeg die ook toe. Voor zeep zijn bijna alle geuren verkrijgbaar die je maar kunt bedenken: wat dacht je van lavendel, oceaan of rozen, maar ook pina colada, toffee of chocolade. Jammie! In het voorbeeld is een replica van het damesparfum Cool Water van Davidoff gebruikt.


Stap 3

Roer het geheel goed door elkaar en giet de zeep daarna in een mal. Je hebt speciale zeepmallen, maar je kunt net zo goed een ijsblokjesvorm gebruiken. Bij de Ikea heb je leuke vormpjes, zoals bloemen, hartjes en zeesterren. Giet de vloeibare zeep tot de rand in de mal en laat het drogen. Eventueel kun je met zeventig procent alcohol over het oppervlak sprayen om belletjes te voorkomen.Stap 4

Na ongeveer een halfuur kun je de zeep uit de mal halen. Wanneer je kant-en-klare zeep gebruikt, kun je met een uitsteker vormpjes uit de zeep steken. Maak met een cocktailprikker een gaatje in de zeepjes, zodat het een soort kralen worden.

Stap 5
Maak een lus bovenaan het waxkoord en rijg de kralen en zeepjes aan het koord. Onderaan maak je de ketting af met een bedeltje of een grotere hanger. Een rieten hart staat erg leuk, maar je kunt natuurlijk ook andere vormen en materialen gebruiken. Als het maar opvalt!Stap 6

Tenslotte maak je de zeepketting af met lint en kies je er een mooi plekje voor uit. Zeepkettingen zijn ook leuk als cadeautje. Je schoonmoeder, zus of vriendinnen zullen er vast erg blij mee zijn!Tips:

?    Zeepkettingen kun je in alle kleuren en vormen maken die je maar wilt. Het is helemaal leuk wanneer je een speciaal thema voor je ketting bedenkt. Zo kun je bijvoorbeeld een zeepketting maken in de Nederlandse kleuren of een ketting die in het teken staat van het strand.
?    Het kan zijn dat de geur van je zeepjes na een tijdje vermindert. Maak de zeep dan vochtig met een beetje water, de geur zal weer helemaal terugkomen!

Enthousiast geworden na het lezen van dit artikel? Alle materialen zijn te vinden bij SoapQueen. Voer de kortingscode PP3553WCJ in bij het winkelwagentje en je krijgt ook nog eens 5% korting op je bestelling!