Hoeveel zijn vijf vingers je waard?

Vrije tijd door Redactie Ze.nl

Martijn (Ryan Philippe) moet antwoord geven op alle vragen die Ahmat (Laurence Fishburne) hem stelt. Hij wordt zelfs gemarteld als het antwoord niet naar wens is. Er is geen ontsnappen mogelijk voor Martijn en hij moet Ahmats puzzel ontcijferen om er achter te komen wat hij wil. Het kost Martijn 1 vinger per keer. Een hoge prijs voor een begenadigd pianist. Want wat wil Ahmat nou eigenlijk?

Dat is eigenlijk lange tijd niet duidelijk, zodat er een waar kat-en-muisspel ontstaat tussen Martijn en Ahmat. Het blijkt dat Martijn een flink geldbedrag heeft gestolen voor het opzetten van zijn voedselprogramma, maar hij wil niet zeggen hoe hij aan het geld is gekomen. Later blijkt dat hij namens een moslimorganisatie met een nieuwe bacterie fastfood wil vergiftigen, zodat er wereldwijd honderden mensen binnen 24 uur zullen overlijden. Als Martijn geen andere uitweg meer weet, is hij bereid de namen van zijn companen te geven...

De film speelt zich grotendeels op één locatie af, maar vooral door het sterke spel van Laurence Fishburne blijf je kijken. Bij Ryan Philippe duurt dat even, maar in de loop van de film komt ook hij steeds beter in z´n rol. De andere personages spelen een ondergeschikte rol in het verhaal. Er worden tussendoor flashbacks getoond van Martijn en zijn vriendin Saaidia (Touriya Haoud) aan de Nederlandse kust, maar die voegen bezijdens wat mooie plaatjes van ons kikkerlandje en een paar details voor het verhaal niet veel meer toe.

Five Fingers is al met al best een aardige film, dat overigens wel een verrassend slot kent. Ik zie alleen niet het nut in waarom Philippe een Nederlandse jongen speelt, want voor het verhaal maakt het niet zoveel uit waar 'ie vandaan komt. Overigens hoop ik niet dat Touriya Haoud deze film als haar internationale doorbraak ziet, want veel verder dan enkele verleidelijke blikken in de flashbacks komt het niet.

Five Fingers
Met Ryan Philippe, Laurence Fishburne, Touriya Haoud e.a.
Speelduur: 84 minuten
Adviesprijs: 15,99 euro
Adviesleeftijd: 16 jaar