Nostradamus voorspelt...

Vrije tijd door Redactie Ze.nl

Voor degenen die helemaal nog nooit van Nostradamus gehoord hebben wordt er in de inleiding beschreven wat Nostradamus zoal voorspeld heeft (en wat uitgekomen is). Ook vertelt de schrijver in de inleiding hoe hij te werk is gegaan met het vertalen van de kwatrijnen (verzen van vier regels), die vaak in het oud Frans geschreven zijn. Volgens hem ligt de sleutel tot Nostradamus in het feitelijke vertaalproces. Na deze inleiding en een korte biografie over het leven van Nostradamus beginnen de Profetieën, 250 kwatrijnen in totaal.

Dit nieuwe boek met voorspellingen van Nostradamus begint bij de ramp met de Twin Towers in 2001. De eerste paar kwatrijnen in het boek zijn dus al geweest, en je zou je kunnen afvragen of de schrijver ze echt zo vertaald heeft. Misschien is het wel zoals vele critici zeggen; als er iets ergs gebeurd wordt het aan een voorspelling van Nostradamus gelinkt die er het beste bij past. Mario Reading beweert zelf dat hij de kwatrijnen opnieuw vertaald heeft met een frisse blik en dat hij niet teruggevallen is op eerdere commentaren. Eigenlijk geheel zijn interpretatie dus.

De eerste kwatrijnen vind ik persoonlijk niet zo interessant. Ze zijn wel leuk om te lezen, om te zien wat Nostradamus erover voorspelde, maar het is allemaal al geweest. Wat ik leuker vind om te lezen zijn de kwatrijnen met data die er nog aan zitten te komen. Op welke wereldleider zal binnenkort een aanslag gepleegd worden, en wat zijn de gevolgen daarvan? Wie zal de eerste vrouwelijke president van Amerika worden? Hoe zit het met de opwarming van de aarde, de paus en de katholieke kerk, aankomende rampen en het terrorisme? Wordt prins William nou wel of niet koning van Engeland en is Harry nou wel of niet de zoon van Charles? Komt er een derde antichrist (de eerste was Napoleon of Stalin, de tweede was Hitler)? Hoe zit het met een eventuele derde Wereld Oorlog?

Dit zijn natuurlijk nog lang niet alle voorspellingen die Nostradamus deed, er zijn er nog véél meer. Een leuk boek om in huis te hebben. Om helemaal door te lezen of om als naslagwerk te gebruiken als er iets ?groots? in de wereld gebeurd is. Wat ik een beetje mis is een uitleg van hoe de kwatrijnen werken met de data die ze gegeven is.

Waar ik nog wel mee zit is de eigen interpretatie van Mario Reading. Hij kijkt op zijn manier naar de kwatrijnen, en vertaalt ze op zijn manier. Wie zegt dat het klopt? Daar komt bij dat ik bijna geen woord Frans kan lezen, dus ik moet maar aannemen dat die vertaling klopt. Ook vind ik de uitleg van de kwatrijnen soms veel te beknopt. Het lijkt alsof er maar een heel klein stukje van het denkproces over de kwatrijnen wordt beschreven. Soms heb ik het idee dat meneer Reading het zelf eigenlijk ook niet weet. De korte samenvattingen die bij elke voorspelling staan vind ik dan wel weer een pluspunt. Daar staan de feiten in begrijpelijk Nederlands in. Al zijn ze soms net zo onbegrijpelijk als de bovenstaande uitleg van het kwatrijn. Een voorbeeld:?Weer een waarschuwing van Nostradamus betreffende de verkeerde richting die de wereld inslaat?. Het zegt eigenlijk helemaal niks.

Mario Reading
Nostradamus, De nieuwste visie op onze toekomst
352 bladzijden
Uitgeverij: The House of Books
ISBN: 90-443-1544-7
Adviesprijs: 14,90 euro

Bestel Online!

Nostradamus
M. Reading