Elizabeth George stelt teleur

Vrije tijd door Redactie Ze.nl

De drie kinderen worden, vanwege hun grootmoeders emigratie, gedumpt bij hun tante Kendra. Deze is hier niet zo gelukkig mee, maar besluit er het beste van te maken. Helaas is ze niet echt bekend met de achtergrond van de kinderen en denkt ze ook dat ze met slechts enige aanpassingen, gewoon door kan gaan met haar werk. Toby is echter enigszins apart, wat hij echt heeft wordt in het boek niet duidelijk beschreven, maar het lijkt op een soort autisme. Joel heeft altijd al voor zijn broertje gezorgd en blijft dit ook doen. Ness, die eigenlijk Vanessa heet, is een vroegrijpe tiener, die drugs gebruikt en zich al snel in de nesten weet te werken. Tante Kendra heeft geen idee van dit alles en als ze al een glimp opvangt van wat er gaande is, wil ze het niet weten.

Al snel komt er een maatschappelijk werkster zich met het gezin bemoeien. Die weet in eerste instantie echter alleen van Ness, die ze heeft leren kennen omdat het meisje een vrouw beroofd heeft. Als ze achter het bestaan van Toby komt, wil ze dat hij gespecialiseerde zorg krijgt. Kendra weigert echter de kinderen uit elkaar te laten halen, er nog steeds van overtuigd dat zij ze de de beste zorg kan bieden. Wat Kendra echter helemaal niet weet is dat Toby en Joel bedreigd worden door bendes in de buurt. Joel, die altijd al voor Toby gezorgd heeft, ziet het dan ook als zijn verantwoordelijkheid om ervoor te zorgen dat hem niets overkomt. Zelfs als dat inhoudt dat hij een deal moet sluiten met een van de bendeleiders. Dit houdt ook in dat hij zal moeten doen wat de jongen van hem verlangt, ongeacht wat. Maar zijn angst om de veiligheid van Toby is groot genoeg om dit te accepteren. Dit leidt ertoe dat Joel in grotere problemen komt dan Ness ooit geweest is.

Afbeelding verwijderd door redactie

Elizabeth George

Daarmee is het boek ook gelijk afgelopen. Als de fans van Elizabeth George, terecht, verwachten dat dit weer een boek is waarin Thomas Lynley en Barbara Havers de hoofrol spelen, worden ze danig teleurgesteld. De naam Lynley, in de persoon van Helen Lynley, valt voor het eerst op pagina 522. Barbara Havers begint haar rol in het boek op bladzijde 549. Het boek eindigt op pagina 550. De meest waarschijnlijke veronderstelling is dat George het verhaal van de drie kinderen bedacht heeft als achtergrond voor weer een nieuw boek rond Lynley en Havers, maar dit te ver uitgewerkt heeft. Om de politiemensen vervolgens nog compleet in het verhaal te verwerken zou het boek te dik maken. Ongetwijfeld zal een en ander vervolgd worden in een nieuw boek, waarin duidelijk zal worden wat alle hoofdpersonen met elkaar te maken hebben.

Een onafwendbaar einde is zonder twijfel goed geschreven. George weet zich bijzonder goed te verplaatsen in de leefwereld van jongeren in een achterstandbuurt en weet gedurende het hele boek een sfeer van naderend onheil af te roepen. Daaraan valt niets af te dingen. Maar als je een verhaal verwacht met de gebruikelijke hoofdpersonen, waar ook de tekst op de achterkant op wijst, dan kan het zijn dat je je aan het eind van het boek toch danig teleurgesteld voelt. In de maling genomen zelfs. Jammer.

Afbeelding verwijderd door redactie


Elizabeth George
Een onafwendbaar einde
550 bladzijden
Uitgeverij: AW Bruna
ISBN: 90-229-8735-3
Adviesprijs: 22,95 euro