Ode aan de Muziek

Vrije tijd door Redactie Ze.nl

Aksel Vinding wil heel graag concertpianist worden. Hij heeft er alles voor over. Na de dood van zijn moeder stopt hij zelfs met school, omdat hij zich helemaal op de muziek wil storten. Nu heeft hij tenminste tijd om te repeteren voor het belangrijke pianoconcours. Daar zal hij moeten strijden tegen zijn vrienden van De Jonge Pianisten Club.

Op weg naar het concours komt hij Anja Skoog tegen. Al een hele tijd is hij verliefd op het meisje dat bij hem in de buurt woont, maar ze hebben elkaar nog nooit echt ontmoet. Hij loopt achter haar aan naar de tram. Als ze begint te rennen om de tram te kunnen halen, probeert hij te volgen, maar hij struikelt. Gelukkig wacht de tramchauffeur op hem. Ze stappen bij dezelfde halte uit en tot zijn verbazing loopt Anja ook naar het concertgebouw. Hij wist niet dat ze ook piano speelde. En hoe! Anja haalt net als hij en een aantal leden van De Jonge Pianisten Club de finale.

In de finale moet het gebeuren. Daar kan Aksel laten horen wat hij kan, maar het gaat helemaal mis. Toch ziet Aksel nog een pluspuntje: Anja praat nu tegen hem. Ondanks het feit dat het meisje een beetje schuw is en enorm beschermd wordt door haar vader, groeien de talenten naar elkaar toe. Toch kan hij haar nog steeds niet doorgronden. Wat is er met haar aan de hand? Ligt het misschien aan haar mysterieuze pianolerares Selma Lynge of is het toch haar vader?

Ode aan de Muziek gaat over de liefde voor muziek én die voor een bijzondere vrouw. Over haat, jaloezie, concurrentie, motivatie en onmenselijk hoge verwachtingen. Het is een schitterend verhaal. In eerste instantie moest ik er een beetje inkomen, maar na vijftig bladzijden kon ik niet meer stoppen met lezen. Ik wilde alleen maar weten wat er zou gebeuren tussen Anja en Aksel.

Ketil Bjørnstad heeft echt een prachtroman geschreven. Dat is geen wonder, want zelf is hij ook een muzikaal wonderkind. Vanaf zijn zestiende gaf hij pianoconcerten over de hele wereld. Momenteel is hij een bekende jazzpianist, componist en een gevierd schrijver. Dat vind ik niet gek. Als hij net zo speelt als hij schrijft, doet hij dat schitterend.

Afbeelding verwijderd door redactie

Ketil Bjørnstad
Ode aan de Muziek
335 bladzijden
Uitgeverij: Signature
ISBN: 90-5672-167-4
Adviesprijs: 18,95 euro