Dodenboek

Vrije tijd door Redactie Ze.nl
Dodenboek

is de nieuwste thriller in de serie Pendergast-boeken van het schrijversduo. In eerdere boeken hebben de lezers al uitgebreid kennisgemaakt met special agent Aloysius Pendergast en zijn broer Diogenes. De broers zijn bepaald geen vrienden. Ze zijn vijanden van elkaar. Diogenes is de gedreven, geniale, levensgevaarlijke vijand van Aloysius. Diogenes is zelfs zo slim dat hij niet vervolgt wordt voor een moord die hij gepleegd heeft. Daarvoor wordt Aloysius opgepakt. Hij krijgt een gevangenisstraf.

Diogenes heeft de juwelencollectie van het New Yorkse Museum of Natural History gestolen. Hij heeft ze niet gejat om door te verkopen. Nee, hij stuurt de diamenten vermalen tot stof terug naar het museum. Daar denkt men dat ze een brief ontvangen hebben met daarin het gif antrax. Paniek alom. Tot wetenschappers ontdekken dat het bruine gruis helemaal niet dodelijk is. Het zijn flinterdunne diamantjes in verschillende kleuren.

Het museum probeert het nieuws uit de media te houden, maar dat lukt niet. Om alle negatieve publiciteit te doen vergeten, besluit het museum de Tombe van Senef spectaculair te heropenen. Deze populaire artefact is verzegeld in de jaren dertig van de twintigste eeuw, omdat er een vloek op zou rusten. Alles wordt in het werk gesteld om er een grootst spektakel van te maken maar er gaat heel wat mis. Er vallen zelfs doden, maar de show zal hoe dan ook doorgaan.

Als lezer volg je verschillende personages, zoals special agent Pendergast, de slachtoffers van zijn broer, politieagenten en personeelsleden van het museum. Zo blijft het boek steeds spannend, want ook deze personen maken heel wat mee. De schrijvers weten echt hoe ze de lezers de stuipen op het lijf moeten jagen.

Achterin het boek lees je nog een woord van de schrijvers. Zij beantwoorden de vraag of je eerst de eerdere boeken van Pendergast moet lezen, voordat je aan deze begint. Zij geven aan dat het verstandig is om dit wel te doen. Ik ben het met hen eens. Begin dus met De vloek van het oerwoud, lees dan De onderwereld, ga verder met De gruwelkamer, Kraaienvoer en Helevuur. Hierna komt Dans des doods en als laatste de nieuwste Dodenboek. De gruwelkamer, Kraaienvoer en Helevuur zijn opzichzelfstaande boeken volgens de schrijvers, maar dezelfde personages komen wel weer aanbod in volgende boeken. Als je nieuwsgierig bent geworden naar dit boek, heb je dus nog heel wat leesuurtjes voor de boeg. Ik kan je beloven dat dat echt geen saaie uurtjes gaan worden!

Afbeelding verwijderd door redactie

Preston & Child
Dodenboek
432 bladzijden
Uitgeverij: Luitingh
ISBN: 90-245-5790-9
Adviesprijs: ? 19,95