Lewycka kiest verkeerde titel voor debuut

Vrije tijd door Redactie Ze.nl

Het debuut van Marina Lewycka is volgens kritici een aanrader. Ze heeft de 'Silver Booker Saga Award for Wit' en de 'Bollinger Everyman Wodehouse Prize for Comic Fiction' gewonnen, daarnaast heeft ze ook nominaties voor de 'Man Booker Prize 2005 en de 'Orange Prize 2006' op haar naam staan. Voordat ik me aan het eerste hoofdstuk waag, kijk ik naar het boek. Op de cover staat '... zo'n boek waarvan je er elke week wel één zou willen lezen.' Ik ben benieuwd.

Een korte geschiedenis van de tractor in de Oekraïne gaat over twee ruziemakende zussen in Engeland. De vrouwen hebben, sinds het overlijden van hun moeder twee jaar geleden, ruzie met elkaar over de erfenis. Ze willen geen contact, maar wat doe je als je bejaarde vader opeens belt en vertelt over zijn trouwplannen met een seksbom uit de Oekraïne?

Vader is hopeloos verliefd op de vrouw die bijna vijftig jaar jonger dan hij is én een zoon heeft. Nadezjda heeft meteen door dat de vrouw alleen uit is op een verblijfsvergunning. Als dan ook nog eens blijkt dat ze haar vader veel geld afhandig maakt, voelt ze zich wel gedwongen om contact met haar oudere zus op te nemen. Ze zullen hun oude vetes opzij moeten zetten om hun vader voor het ergste te behoeden.

Als lezer wordt je meegetrokken in de strijd tussen de zussen en hun vader en zijn Oekraïense met de fabelachtige boezem, maar er is nog meer. Vader werkt namelijk aan een boek over de - misschien kun je het wel al raden - geschiedenis van de tractor in Oekraïne. Daarnaast lezen we verhalen over de jeugd van de zussen en komen we meer te weten over de overleden moeder en de geschiedenis van vader.

Terwijl ik aan het lezen ben, wil ik alleen maar weten hoe het nu afloopt tussen het stel. De geschiedenis van die tractor doet me weinig. Het leidt me zelfs een beetje af. Gelukkig leest het boek als een trein en ben je er zo weer voor bij, maar dat vind ik wel een minpuntje. Marina Lewycka schrijft op een leuke humoristische manier. Toch heeft ze me met dit boek niet overtuigd. De covertekst: '... zo'n boek waarvan je er elke week wel één zou willen lezen', geldt helaas niet voor mij.

Afbeelding verwijderd door redactie

Marina Lewycka
Een korte geschiedenis van de tractor in de Oekraïne
336 bladzijden
Uitgeverij: Mouria
ISBN: 90-458-4994-1
Adviesprijs: 17,90 euro (voordeeleditie: 10,00 euro)