Wereldmeiden!

Vrije tijd door Redactie Ze.nl

Haar vriendinnen reageren geschokt. 'Wat een onzin' en 'Je vergooit je leven' zijn de eerste reacties. Sophie, die zelf een beroemde actrice wil worden, is de enige die verheugd reageert. Alleen zij zou namelijk overblijven in het saaie stadje waar ze allemaal woonden. Nu Harper niet vertrok was ze tenminste niet meer alleen! Langzaamaan worden Becca en Kate ook enthouisiast. Het is natuurlijk wel superstoer als je zomaar je droom gaat volgen. Wat Harper echter niet vertelt is dat ze een afwijzing heeft gekregen van de universiteit en dat ze dit niet durfde te vertellen tegen haar ouders. En ook niet tegen haar vriendinnen...

Harper beseft niet dat ze met het bekendmaken van haar geheim haar vriendin tot nadenken zet. Zelfs de voorbeeldige Kate wordt opstandig en besluit om niet te gaan studeren. Ze wil een wereldreis maken en drijft haar ouders zo tot waanzin. Ook Sophie wil niet meer blijven en vertrekt naar LA om daar ontdekt te worden als potentieel Oscarwinnares. Alleen Becca blijft bij haar plan om skilerares te worden en volgt wel haar bestemmingsplan.

Becca, Kate en Sophie beleven een avontuurlijke periode. Nieuwe liefdes, nieuwe vrienden en dat allemaal ver verwijderd van elkaar. Alleen Harper zit in haar kelder met een laptop haar hersens te pijnigen over het boek dat ze zo graag wilde schrijven. Ze heeft geen inspiratie en voelt zich ontzettend schuldig over haar leugen. Hoe kon ze haar vriendinnen zo bedriegen? Tijdens een openhartig gesprek met haar moeder blijkt dat ook haar moeder ooit is afgewezen op de universiteit. Harper bekent opgelucht dat ook zij niet is toegelaten. Ondanks dat er nu een last van haar schouders is gevallen voelt ze zich nog rot. Pas na heel wat heftige verhalen (één van hen gaat naar bed met Kate's ex-vriendje, Becca wordt eindelijk verliefd en Kate wordt beroofd) durft Harper de waarheid te vertellen. Maar zij was het die de droomtrein in gang heeft gezet en de toekomst voor haar vriendinnen heeft bepaald. Dat het uiteindelijk allemaal toch wel goed komt is bij 'chick-lit' volgens mij juist de 'kracht'. Het voorspellende en moralistische karakter van dit genre is wat zoveel meisjes juist aantrekt, denk ik. Ik vind het hierdoor juist een saai genre.

Afbeelding verwijderd door redactie
De auteurs: Elizabeth Craft en Sarah Fain tijdens een persconferentie. Wereldmeiden is hun debuut.

Teen-Chicklit is 'not my cup of tea'. Dat merk ik al een na de eerste pagina. Voor jonge meiden is het misschien een gezellig boek, maar het is mij te Amerikaans en te 'girlie'. Voor mij de volgende keer een goede thriller of een lekkere roman. Geen chick-lit meer voor mij!

Elizabeth Craft en Sarah Fain
Wereldmeiden
382 bladzijden
Uitgeverij: De Fontein Jeugd
ISBN: 90-26-132-212
Adviesprijs: 16,95 euro