In de tijd van de vlinders

Vrije tijd door Redactie Ze.nl
Over de schrijfster

Julia Altagracia Alvarez is geboren in 1950 in de Dominicaanse Republiek, waar dictator Rafael Leonidas Trujillo Molina van 1930 tot 1961 een heus schrikbewind voerde. Julia's vader was lid van de ondergrondse verzetsbeweging, die probeerde het regime omver te werpen. Toen dat complot door de geheime politie werd ontdekt, vluchtte hij met zijn vrouw en vier dochters net op tijd naar de Verenigde Staten, waar ze tot op de dag van vandaag nog steeds wonen. Vier maanden later - op 25 november 1960 - was het voor drie van de 'Las Mariposas' (de vlinders), zoals de verzetszussen Mirabel ook wel genoemd werden, echter te laat. Zij werden in de val gelokt en vermoord. De vierde zus Dédé bleef als enige over.

Een verhaal dat geschreven móest worden

Ten tijde van deze tragische gebeurtenis was Julia Alvarez pas 10 jaar oud, maar het was iets dat diepe indruk op haar heeft gemaakt. Als overlevende van dezelfde dictatuur voelde Alvarez de verplichting om het verhaal te vertellen van deze dappere jonge vrouwen. In de roman In de tijd van de vlinders weet zij de vlinders één voor één weer tot leven te wekken. Het verhaal - zoals zij het geschreven heeft - is geen autobiografie, maar verworden tot een fictieve roman, aangezien zij de zussen niet heeft gekend. Aan de hand van onderzoek naar feiten en gebeurtenissen is deze roman tot stand gekomen.

'Las Mariposas'

In de tijd van de vlinders gaat dus over het verhaal van de zussen Mirabel, Patria, Minerva en Déde. Zij groeien op in een welgesteld katholiek gezin. Generaal Trujillo heerst in die tijd bruut over de Dominicaanse Republiek, een land dat langzaamaan in één grote economische chaos verandert. Het volk wordt hardhandig onderdrukt en tegenstanders van deze dictatuur worden de mond gesnoerd middels ongegronde gevangenisstraffen of ze verdwijnen gewoon.

Minerva, de tweede dochter van de Mirabels, raakt door haar sterke rechtvaardigheidsgevoel al op jonge leeftijd betrokken bij het verzet tegen deze dictatuur. Het duurt niet lang voordat haar drie zussen zich ook bij het verzet voegen. Ze komen meerdere malen in de gevangenis terecht, maar niets weerhoudt hen ervan om door te gaan met het verzet. Wanneer hun mannen in een afgelegen gevangenis terecht komen, zoeken drie van de zussen hen op. Maar op de terugweg naar huis krijgen ze een merkwaardig ongeluk...

Het verhaal wordt in drie delen afwisselend vanuit de perspectieven van de verschillende zussen Mirabel verteld. Door Dédé, de overgebleven zus, die vol met schuldgevoelens zit en probeert de herinnering aan haar zussen levend te houden door een museum over hen te runnen. Je volgt hun verhaal door de ogen van Patria, de oudste en meest godsdienstige zus. Minerva was de strijdlustigste zus en de jongste María Theresa hield een dagboek bij, welke nog steeds in het museum te zien is.
Je leert ze door deze vertelmanier beetje bij beetje kennen en uiteindelijk ook begrijpen. En Julia Alvarez kan echt prachtig vertellen. Het is een verhaal geworden over de verschrikkingen van een dictatuur, maar ook een verhaal over de moed van het verzet én van de liefde en vriendschap. Al met al, een prachtig eerbetoon aan 'Las mariposas'!

Afbeelding verwijderd door redactie

Julia Alvarez
In de tijd van de vlinders
365 bladzijden
ISBN 9024559219
Prijs: 6,98 euro

Bestel Online!

In de tijd van de vlinders
J. Alvarez