De groeten!!

Vrije tijd door Redactie Ze.nl

In de eerste serie Groeten uit de Rimboe logeerden drie moderne westerse gezinnen bij drie van de laatst overgebleven primitieve stammen in derde wereldlanden: de familie Massing verbleef bij de Himba in Namibië, de familie Rentier bij de Mentawai in Indonesië en de Belgische familie Bierkens verbleef bij de Taberma in Togo. Anders dan zij hier gewend zijn hebben deze stammen geen elektriciteit en schoon water en hun eetgewoontes waren soms echt een bron van ergernis. Want zeg nou eerlijk: drie keer per dag maïspap eten drie weken lang is echt geen pretje! Ook de taal was natuurlijk een grote barrière. Dat leverde moeilijke en soms hilarische situaties op. Desondanks bouwden deze families een hechte band op met deze primitieve stammen en soms zelfs een vriendschap voor het leven.

Afbeelding verwijderd door redactie
De Mentawai in Indonesië

Op de eerste dvd vind je echter alleen de eerste en laatste afleveringen van Groeten uit de Rimboe terug, waardoor je het verblijf van de families daar alleen kunt zien in de vorm van flashbacks. Wél staan op de eerste dvd enkele leuke extra's zoals enkele niet uitgezonden beelden en een soort van samenvatting, maar deze laatste is eigenlijk overbodig.

Afbeelding verwijderd door redactie
Aankomst van de familie Massing bij de Himba

Groeten uit de Rimboe was erg leuk om te bekijken, maar het tweede deel Groeten Terug was zelfs nog leuker! In deze serie werden de Himba uitgenodigd om voor twee weken bij de familie Massing te logeren en de Rentiers kregen maar liefst vijf Mentawai-leden in huis. Je ziet hun kennismaking met de Nederlandse cultuur in de vorm van een Sinterklaasavondje, waarbij de Himba-Chief zich afvroeg waar Zwarte Piet woonde. Ook had de Himba nog nooit de zee gezien en wilde de Chief in de Beekse Bergen een cheetah doden met zijn speer. Hilarische taferelen natuurlijk!

Afbeelding verwijderd door redactie
De Himba in Nederland

De Mentawai leerden onder andere hoe ze carnaval moesten vieren, indoor-snowboarden en vooral de supermarkt was een grote belevenis voor hen. Ze voelden zich het meest thuis toen ze het tropisch regenwoud Burger's Bush in Arnhem bezochten, alleen snapten ze niet waarom wij hier alleen maar keken naar de dieren in plaats van ze op te eten.

Ondanks alle verschillen tussen de culturen en de taalbarrières laten deze dvd's vooral zien dat het verschillende mensen toch lukt om tot elkaar komen en een band met elkaar op te bouwen. Hartverscheurend zijn dan ook de opnames van het afscheid, waarbij ik het niet droog hield, maar ik ben dan ook een sentimenteel tutje.

Ik vind het jammer dat niet alle afleveringen van Groeten uit de Rimboe erop staan, maar alle afleveringen van Groeten Terug maken alles weer goed. Ze zijn trouwens wel gewoon als televisie-aflevering achter elkaar gezet, compleet met aftiteling, maar de forward-knop op je afstandbediening biedt hierbij uitkomst. Het is in elk geval wel fijn om deze afleveringen zonder irritante reclames tussendoor te kunnen bekijken!


Groeten uit de Rimboe / Groeten terug
Met de familie Bierkens, familie Massing en familie Rentier &
de Himba, de Mentawai en de Taberma
Tijd: 540 minuten (3 dvd's)
Uitgebracht door Eyeworks TV
Adviesprijs: 16,99 euro
Adviesleeftijd: vanaf 6 jaar

Bestel Online voor 14,99!

Groeten Uit De Rimboe/Groeten Terug