De theatersuccessen van Tineke Schouten op DVD

Vrije tijd door Redactie Ze.nl

Allereerst bekijk ik de dvd-box zorgvuldig. Een stralende Tineke kijkt me vanaf de cover aan. Nieuwsgierig klap ik de box open en wat ik daar zie verrast me. Tineke heeft namelijk een stukje voor haar fans geschreven en haar woorden zijn schitterend. Ik lees dat haar hart in het theater ligt en dat ze in de zomervakantie, wanneer de theaters gesloten zijn, niet lekker in haar vel zit, omdat ze het podium mist. Ze krijgt een kick van het enthousiasme waarmee het publiek haar begroet. Toch beschouwt ze het artiest zijn als een gewoon vak. Ze is een echte werker; ziek, zwak of misselijk er moet heel wat gebeuren om Tineke van het podium te houden. Wat een enthousiasme. Verder staan er allemaal fotootjes van Tineke in actie aan de onderkant van de box. Nu heb ik nog meer zin om naar haar shows te kijken.

Ik begin met Wanwoemensjoo uit 1983 en erwijl ik nog maar een paar minuten aan het kijken ben, lig ik al in een deuk. Tineke staat op het podium in een balletpakje en vertelt over haar grote hobby ballet oftewel Blèèèt. Geweldig! Na de eerste show, ga ik meteen door met Steeds Opnieuw uit 1984. De Toos Harmonie Singers zorgen voor een swingend begin. Dit is een flitsende show vol leuke typetjes, want tijdens de artiestenparade komen bijvoorbeeld Imca Marina, Lenny Kuhr, Corry Konings en Vanessa voorbij.

Afbeelding verwijderd door redactie


Op de tweede dvd kun je genieten van Tiepies Tien uit 1986. Allerlei toppers die ze eerder al heeft opgevoerd komen voorbij. Op deze dvd maken we ook kennis met één van haar bekendste typetjes: Lady Lachebek. Wat presenteert ze de artiestenparade toch hilarisch. Daarna kijk ik naar Tien in Topvorm uit 1988 en je ziet haar echt vooruit gaan; haar typetjes krijgen steeds meer vorm.

Vier jaar later speelt Tineke de show 10 X Tien. Hoogtepunt van deze show is wat mij betreft De 06-lijn. De zaal ligt helemaal dubbel als het typetje vertelt over haar nieuwe werk. Ze moet het van haar baas heet houden aan de telefoon en daarom heeft ze dus een sjaal aangedaan en een muts opgezet. Deze scène moet je echt gezien hebben. Ga daarna maar goed zitten, want dan volgen de hoogtepunten uit Toptien 1&2. Deze show is in 2004 opgenomen in het Luxor Theater in Rotterdam. Deze keer wordt Tineke ondersteunt door een grote cast, zodat ze niet altijd alleen op het podium staat. Dit is heel erg vernieuwend als je het vergelijkt met wat je op de vorige dvd's hebt gezien. Wat ik wel jammer vond, is dat de twee shows aan elkaar geplakt zijn, zodat je meteen ruim 2,5 uur aan het kijken bent.

Afbeelding verwijderd door redactie


Aan alle leuke dingen komt een einde. We zijn alweer bij de vierde dvd aangekomen. In 1999 speelt Tineke S-Miles Kado. Net als in haar vorige shows speelt Tineke leuke typetjes, bijvoorbeeld tijdens de Artiestenparade die gepresenteerd wordt door de sombere oma. Maar de mooie liedjes die Tineke iedere show weer zingt, mogen we ook niet vergeten. Wat heeft deze comédienne een geweldige stem. Ja, ze kan echt veel meer dan die rare accentjes. Als laatste geniet ik van de in 2001 opgenomen show Showiesjoo. Het gaat er allemaal lekker showie aan toe. De nudistenscènes zijn echt onvergetelijk.

Na 755 minuten genoten te hebben van Tineke kan ik niets anders zeggen dan dat ze geweldig is. Lady Lachebek, Leny uit de Takkestraat, de telefoniste en al die andere leuke typetjes deden me iedere keer weer in lachen uitbarsten. Maar ook de serieuze kant van Tineke mogen we niet vergeten. Ze zingt echt schitterende liedjes. Haar enthousiasme komt duidelijk naar voren in haar shows. Ik vind het prachtig om te zien hoeveel een mens om zijn werk kan geven. De fans zullen blij zijn met deze box, want de vijf, door Veronica opgenomen shows, zijn nog niet eerder op dvd uitgebracht. Tineke is in haar begin jaren niet altijd even verstaanbaar. Ondertiteling was daarom wel leuk geweest, maar dat is maar een heel klein puntje van kritiek. Deze dvd-box met de theatersuccessen van Tineke is wat mij betreft een groot succes!

http://vrouwen.nl/documents/29/7d/297d7ee1af2b261b73bd61e743ca300c.jpg

Tineke Schouten
Theatersuccessen
Speelduur: ongeveer 775 minuten
Uitgebracht door: CNR Entertainment
Adviesprijs: 52,99 euro


Bestel Online voor 49,99!
Tineke Schouten - Theatersuccessen<br>Tineke Schouten
Tineke Schouten - Theatersuccessen