Muse benadert briljantie

Vrije tijd door Redactie Ze.nl

'Commerciëler', 'experimenteler'; het zijn wat tegenstrijdige berichten die je hoort over de nieuwste cd van Muse Black Holes and Revelations. Het oude vertrouwde bombast zit er nog steeds in, net als vingervlugge riedeltjes op de piano, de elektronische muziek en de onmiskenbare stem van Matthew Bellamy.

Uitzinnig

Benieuwd hoe de driekoppige alternatieve rockband dit live ten gehore gaat brengen, staat de bomvolle zaal er op 28 november klaar voor. Hoewel de hele Brabanthallen de troosteloosheid van een veemarkt uitstralen, maakt het publiek een blije en enthousiaste indruk. De Britse band The Noisettes staat in het voorprogramma en kan bij veel Muse-fans op enthousiasme rekenen. Sommige anderen vinden het vooral ondefinieerbaar 'lawaai'. Het lange wachten in het begin zorgt bij ondergetekende voor licht chagrijn en vergeet daarom bijna waar ze eigenlijk voor kwam. Als uiteindelijk de lichten om negen uur doven en Bellamy's stem plus alle gitaren uit de speakers knallen, is in één klap is alle vermoeidheid en het gebrom verdwenen. Het publiek is meteen uitzinnig; Muse is in topvorm.

Zowel de nieuwe als oude nummers passeren de revue, wat een goede mix oplevert van hun repertoire. Map of problematique, Invincilble en Knights of cydonia komen voorbij, maar vooral bij voormalige hits als Plug in baby gaat het dak eraf. Duizenden fans zingen uit volle borst mee. Dat Muse goed is op de cd, was al bekend, maar live zijn ze machtig; bijna briljant. De muzikaliteit van deze band is zo groot. De intense muziek van Muse voert je bijna mee naar een andere dimensie. Doe je ogen dicht en je voélt de muziek. Muziek die door niet-fans nog wel eens als herrie bestempeld wordt. Maar je moet ze een kans geven. Als je Muse de gelegenheid geeft je hart te veroveren, zal het dat zeker doen. Een typisch geval van: hoe vaker je het hoort, hoe beter het wordt.

Afbeelding verwijderd door redactie

Niet gepland

Eigenlijk zouden Matthew Bellamy, Dominic Howard en Chris Wolstenholme deze tournee helemaal niet optreden in Nederland ? buiten Lowlands dat ze eind augustus aandeden. Maar toen Radio 3FM een Museweek had, bleek er ineens een concert te zijn in de Brabanthallen. Dat verklaart misschien de povere locatie. De akoestiek is niet optimaal en zeker niet goed genoeg voor een band als Muse. Gelukkig doet dat niet al teveel af aan het concert. Dat alledrie de bandleden veelzijdige muzikanten zijn, blijkt deze avond des te meer. Met zijn drieën voeren ze een show die qua intensiteit door zou kunnen gaan voor een heel orkest. De lichtshow sluit naadloos aan op de muziek en met een groot videoscherm vlieg je mee door een sterrenhemel. Felgekleurde lampen geven de juiste sfeer aan de nummers, die tevens de de interesse van Bellamy voor de ruimte weergeven. Op een groot scherm naast het podium zie je de uitdrukkingen van Matthew uitvergroot.

Hoewel Muse vroeger niet zo van de toegiften was, komt de band deze keer wel terug. De grote witte ballonnen die het vaker bij optredens gebruikt, vliegen door de lucht en het publiek staat op zijn kop. De toegift is ? we hadden hem al gemist ? Starlight, de tweede single van Black Holes and Revelations. Muse sluit in stijl af met vuurwerk. Maar dan is het helaas echt over. Voor de echte diehardfans is het eerste optreden dichtbij Nederland al op 19 december in het Sportpaleis in Antwerpen.