Wedergeboorte van een danceact

Vrije tijd door Redactie Ze.nl

Rollo Armstrong verwierf naamsbekendheid onder de naam Felix en scoorde een monsterhit met 'Don't you want me' in heel Europa. Sister Bliss was begin nineties een van de meest succesvolle DJ's van Engeland. Zodra producersduo Rollo en Sister Bliss hun krachten bundelen met Jamie Catto en Maxi Jazz is daar het begin van stormachtige samenwerking onder de naam Faithless.

Het debuutalbum Reverence volgt snel maar de verkoopcijfers vallen aanvankelijk tegen. Als de singles Salva Mea en Insomnia tot de hoogste regionen van de hitlijsten komen, schiet de verkoop van Reverence omhoog en haalt de plaat in 20 landen zelfs de gouden status! Het tweede album Sunday 8pm zorgt voor hoge verwachtingen. Maxi Jazz en zijn muzikale vrienden maken deze meer dan waar. De single God is a dj blijkt een wereldhit te zijn en daarmee is Faithless een gevestigde naam in de dancewereld.

Afbeelding verwijderd door redactie

Ook in Nederland zijn zij een graag geziene act op de festivals. Vele malen sierde de band de affiches van grote festivals als Lowlands en Pinkpop. Tijdens hun energieke optreden op de Pinkpop editie van 1998 werden zelfs beeldopnames gemaakt die later verwerkt werden in de videoclip van God is a dj. Helaas liep hun goede naam als live-act een deukje op tijdens de TMF Awards van vorig jaar, waar Faithless een beladderde playbackact neerzette. Even werd gevreesd voor de toekomst voor de band maar nu zijn ze terug met het album To all new arrivals.

Het vijfde studioalbum van het vijftal heeft een weloverwogen titel. To all new arrivals heeft voor de hele band een speciale betekenis. Sister Bliss was namelijk in verwachting van haar eerste kind op het moment van de opnames, Rollo werd voor de tweede keer vader en Maxi Jazz was meteen verliefd op de titel vanwege het feit dat zijn ouders 'nieuwkomers' waren in de jaren '50 in Europa vanuit Jamaica.

Afbeelding verwijderd door redactie

De afgelopen jaren was er bijna sprake van een Faithless overdose. Ze waren bijna overal te vinden, zogezegd al de grote festivals en de TMF Awards en ook van de radio waren ze niet weg te krijgen. Je kon bijna spreken van een Faithless moeheid. Ook de band kreeg hier mee te maken en namen een sabbatical daardoor.

Met dit album is duidelijk te horen dat een jaartje rust de band goed heeft gedaan. De flow van de plaat begint als een kabbelend beekje met de single Bombs en werkt toe naar de grote climax met Emergency. Terwijl je eerst nog heerlijk loungend op de bank kan blijven liggen luisteren, naar de karakteristieke raps van Maxi Jazz en de betoverende klanken van de band wordt het al snel lastig dit vol te houden. Na een paar nummers kan je niets anders dan op te springen en je mee laten voeren in de wereld van dance. To all new arrivals is de wedergeboorte van een wereldact, die bewijst met gastmuzikanten als Robert Smith, Dido en vele anderen de hedendaagse dansvloeren weer te heroveren.

Afbeelding verwijderd door redactie
Faithless
To all new arrivals
Speelduur: 55 minuten en 22 seconden
Label: Sony BMG Music
Adviesprijs: 23,99euro

Bestel Online voor slechts 15 euro!

To All New Arrivals (speciale uitgave)
Faithless