Heerlijke pinguïns

Vrije tijd door Redactie Ze.nl

"Blijf stil staan, pinguïns dansen niet!" roept de vader van Mumble steeds tegen hem, maar het kleintje kan gewoon niet anders dan blijven tapdansen want hij heeft van die blije voetjes! Zingen daarentegen, kan hij absoluut niet... En laat het zingen van een lijflied nou net datgene zijn waaraan de pinguïns hun identiteit ontlenen en waarmee ze een partner scoren. Hoe moet hij dan het hart veroveren van de mooie en supermuzikale Gloria? Hij besluit te vertrekken en uiteindelijk lukt het hem zelfs om iedereen te redden?

In de Nederlandse versie tekent ex-Idol Jamai voor de stem van Mumble. Vrouw.nl zag echter de originele versie, waarin ex-hobbit Elijah Wood Mumble speelt. Nicole Kidman laat ons weer genieten van haar zangkunsten als de moeder van Mumble. Maar raskomiek Robin Williams steelt de show als goeroe Lovelace plus als een soort Russische zanglerares, een dubbelrol dus.

De regie is in handen van George Miller, die furore maakte met Mad Max Beyond Thunderdome en die ook verantwoordelijk was voor de beide Babe-films, over dat leuke, echte biggetje. En ook al is Happy Feet een tekenfilm, het ziet er grotendeels levensecht uit. Om de juiste bewegingen vast te leggen hebben de animators bijvoorbeeld echte tapdansers gebruikt. En zelfs de mensen zijn goed gelukt qua uiterlijk.

De pinguïns hebben zelf echter niet zoveel mimiek, want met een snavel kun je natuurlijk weinig kanten op, helaas. Ook raakte ik in het begin een beetje geïrriteerd over de overduidelijke moraal van 'blijf jezelf', maar daar wordt verder gelukkig weinig mee gedaan. Ook komt de mens er in het begin niet bepaald goed vanaf, want misschien komt het wel door ons dat Mumble en zijn volkje zo weinig te eten hebben, slik. Maar ook dat komt goed, zodat je toch met een blij gevoel de bioscoop verlaat.


Moet je deze film gaan zien? Ja! De pinguïns zijn ontzettend leuk om naar te kijken, de muziek is top, de beelden van de landschappen zijn prachtig en het verhaal heeft een paar leuke verrassingen in petto. Niet voor niets brengt Happy Feet in Amerika meer geld in het laatje dat de nieuwe James Bond!

Met jonge(re) kinderen kun je trouwens het beste naar de Nederlandse versie gaan, want de dialogen gaan soms erg snel. Ook voor volwassenen is deze tekenfilm een aanrader. Ik smolt in ieder geval, zeker voor de baby-Mumble, en ik heb de hele film met een brede grijns geamuseerd zitten kijken. En ik weet het nu zeker: ik wil een pinguïn!

Happy Feet, Nederlandse of originele versie
Met o.a. Robin Willams en Nicole Kidman
Regie: George Miller
Adviesleeftijd: alle leeftijden
Duur: 87 minuten
Vanaf 6 december in de bioscoop
http://wwws.nl.warnerbros.com/happyfeet/