Drie zieke geesten bij elkaar

Vrije tijd door Redactie Ze.nl

Niet Schieten! was voor mij onbekend. Op het eerste gezicht leek het me dan ook niet echt wat, drie mannen die al een beetje op leeftijd zijn? Het begin van de show Zieke Geesten zag er ook heel onsamenhangend uit, allemaal losse stukken zonder enige connectie. Je valt van de ene in de andere scène, wat ik niet echt kon volgen. Na een tijdje merkte ik dat het eigenlijk een heel erg goed in elkaar gezette show is met verschillende flashbacks waardoor alles op zijn plaats komt.

Zieke Geesten begint rustig: drie vrienden die aan het fantaseren zijn over hun verboden verlangens. Ze hebben geen kwaad in de zin, ze fantaseren alleen maar - van borsten aanraken tot een vliegtuig laten neerstorten. Totdat Fons langskomt, de vierde vriend die ze al heel lang niet gezien hebben. Expres niet, want hij is niet goed voor ze. Fons gaat ervoor zorgen dat hun fantasieën uitkomen. Zo staan ze op een avond in het park, te wachten tot er iemand nietsvermoedend langsfietst. De situatie escaleert al snel. Zo hebben ze het niet gewild. Naar de politie gaan is geen optie, of toch wel? Maarten wordt verhoord en dan blijkt dat niet alles is gegaan zoals hij vertelt, eigenlijk helemaal niet.

Deze zogenaamde rode draad in het verhaal wordt afgewisseld met luchtige liedjes en sketches, omdat het anders misschien wel te erg zou worden. Het moet natuurlijk nog wel leuk blijven. Zo is er iemand op zoek naar Iris Mastbroek, gaan twee vrienden naar een dierenopzetter om zelf opgezet te worden, is er een Oscaruitreiking en een alien. Ergens in het midden van de show gaat er ook nog eens een mobiel af. En aan het begin is duidelijk vermeld dat iedereen zijn mobieltje uit moest zetten. De mobiel blijft maar gaan en Arend staat al met zijn bokshandschoenen aan midden in het publiek. Uiteindelijk blijkt het de telefoon van Maarten te zijn. Daar gaan de principes die aan het begin van de show gesteld zijn.

Op het eind van Zieke Geesten wordt pas echt duidelijk hoe alles in elkaar zit en dan volgt dus ook de ontknoping. Zieke Geesten heeft een wending genomen die je aan het begin van de show nooit verwacht had. Ik kom terug op mijn woorden dat drie mannen die al op leeftijd zijn en aan cabaret doen niet echt wat is. Niet Schieten! is een cabaretgroep die weet hoe ze een show neer moet zetten zonder dat het voorspelbaar is.

Zieke Geesten is vanaf nu te koop.
Niet Schieten! staat momenteel in de theaters met hun nieuwe show: Loverboys.

Niet Schieten! - Zieke Geesten
Tijd: 110 minuten
Uitgever: CNR en Hard gelach
Adviesprijs: 18,99 euro