Dreamgirls dream on

Vrije tijd door Redactie Ze.nl

De tieners Effie (Jennifer Hudson), Deena (Beyoncé Knowles) en Lorrell (Anika Noni Rose) hebben maar één droom: beroemd worden. Als The Dreamettes doen ze mee aan een plaatselijke talentenjacht die ze verrassend genoeg verliezen. Een ambitieuze manager (Jamie Foxx) doet hen op die avond echter het aanbod van hun leven. Ze worden achtergrondzangeressen van womanizer James ?Thunder? Early (Eddie Murphy).

Effie, al van jongs af aan de leadzangeres van The Dreamettes, is het in eerste instantie niet eens met een rol als backing vocal. Cadillacverkoper en self made manager Curtis weet haar echter over te halen met de belofte dat haar tijd wel komt. Ze stemt toe en de naïeve girls gaan op een spetterende tournee met James 'Thunder' Early. Langzaam maar zeker worden de Dreams - zoals ze ondertussen heten - volwassen, met alle gevolgen van dien. Curtis verruilt Effie voor Deena. Zowel in bed als op tournee. De Dreams gaan zonder James Early én zonder Effie verder. De laatste kan het niet aan dat ze zo bruut opzij wordt geschoven. Zelfs haar broer, de songwriter en choreograaf van de groep, laat haar vallen als een baksteen. Effie verdwijnt, zwanger van Curtis, terwijl The Dreams de populairste girlband van de USA wordt. Als Effie na acht jaar opnieuw probeert een zangcarrière op te starten, dwarsboomt Curtis haar op grove wijze. Maar dan krijgt ze steun uit onverwachte hoek.

Afbeelding verwijderd door redactie

Dreamgirls rockt! De hele popgeschiedenis vanaf de jaren '50 passeert de revue. Briljante nummers, kostuums en decors waarbij je ogen te kort komt en prachtige mensen in de hoofdrollen. Beyoncé is bloedmooi, maar ook de wat zwaardere American Idols-finaliste Jennifer Hudson is een prachtvrouw. Met een dijk van een stem. Zij debuteert en neemt meteen de hoofdrol voor haar rekening. Haar spel is ongekend natuurlijk en ze is een genot om naar te kijken. Alle ingrediënten voor een fantastische film zijn aanwezig. Toch raakt het publiek na een uur geïrriteerd.

Afbeelding verwijderd door redactie

Op het podium worden tijdens de film geweldige acts opgevoerd. Maar na een half uur wordt plotseling ook een belangrijk persoonlijk issue door alle hoofdrolspelers bezongen. In de kleedkamer! En dan is het hek van de dam. Op het podium, maar ook daarnaast krijgt elke emotie, op het irritante af, een eigen lied. Die liedjes zijn op zich niet slecht, maar de krachtige stem van met name Hudson kan alléén maar krachtig zijn. De spanning en opbouw ontbreekt en de gevoelige nummers worden van begin tot het eind geschreeuwd. Beyoncé is de uitzondering. Zij weet haar emotie wel zonder te schreeuwen over te brengen. Haar (bescheiden) aandeel in deze film is zeker niet onverdienstelijk, ondanks het feit dat zij niet eens de beste zangeres is. Haar X-factor is overduidelijk en is zelfs onderwerp van het verhaal. De mannen zijn een verhaal apart. Als Eddie Murphy, als geschifte zwarte rockheld, op het podium staat, klopt alles. Als manager Curits en Effies broer CC echter hun emoties gaan bezingen terwijl ze níet on stage zijn, slaat het werkelijk nergens meer op.

Afbeelding verwijderd door redactie

Dreamgirls

is een vermakelijke film, waarbij je je zeker niet verveelt. Liefhebbers van show, pracht, praal en veel blingbling zijn bij Dreamgirls helemaal aan het goede adres. De makers wilden echter teveel. En daarin verslikken ze zich. Het blijft een oppervlakkig plaatje. Ik wacht echter wel met veel spanning op de soundtrack, want tussen al dat schreeuwgeweld zaten ook heel wat muzikale parels met hitpotentie.

Afbeelding verwijderd door redactie
Dreamgirls
Met o.a. Beyoncé Knowles, Jamie Foxx, Eddie Murphy, Mos Def, Danny Glover, Jennifer Hudson en Anika Noni Rose
Regisseur: Bill Condon
Adviesleeftijd: 6 jaar
Vanaf 22 februari in de bioscoop