Damien Rice moet gehoord worden!

Vrije tijd door Redactie Ze.nl

Soms kan muziek te mooi zijn om te beschrijven. Dat is het geval bij enkele liedjes van de cd 9 van Damien Rice. Met name bij het eerste nummer dat ook als single is uitgebracht: 9 Crimes. Damien Rice zingt dit samen met medevocalist in de band Lisa Hannigan. Toch is dit liedje niet exemplarisch voor de hele cd. Al snel blijkt dat 9 meer power bevat dan het eerste nummer doet verwachten.

9 is een cd vol afwisseling, om het voorzichtig uit te drukken. Waar het fragile 9 Crimes bijna ontroerend is, evenals het mooie Accidental Babies en het gevoelige Sweep Don't Weep, ben je bij het uitzinnige Me, My Yoke & I bijna geneigd het geluid toch maar weer even wat zachter te zetten. Rootless Tree en Coconut Skins daarentegen swingen vervolgens weer lekker. Toch zijn alle nummers even intens gezongen. Het mooist zijn echter de ballads waarin de stemmen van Rice en Hannigan samen komen; hun klanken vormen een unieke combinatie. Overigens zijn zij niet de enige bandleden, bij de vaste band behoren ook Vivienne Long (cello), Tom Osander (drums, percussie) en Shane Fitzsimons (bass). Aan de cd hebben zelfs nog meer muzikanten meegewerkt, waaronder een violiste.

Afbeelding verwijderd door redactie

Al met al is 9 een cd die absoluut aandacht verdient. Naast de prachtige muziek is ook de verpakking origineel. De hoes is van karton en kan naar twee kanten uitgevouwen worden. Het enige wat eigenlijk op deze cd aan te merken is, is dat deze geen songteksten bevat (hoewel die wel op de site te vinden zijn) en dat er niet aangegeven staat hoe lang de liedjes duren. Dat kan tot verrassingen leiden, want mijn cd-speler geeft aan dat het laatste nummer meer dan twintig minuten duurt, terwijl het liedje zelf na zo'n vijf minuten afgelopen is. Een tijdje daarna kan je, als je heel goed luistert, op de achtergrond nog wat klanken horen, maar het is niet duidelijk of dat ook echt zo bedoeld is of dat de cd mogelijk niet goed afgesloten is? Maar dat alles doet niets af aan de kwaliteit van de muziek! Damien Rice blijkt een aanwinst voor de muziekwereld te zijn!

Damien Rice
9
Speelduur: 1 uur, 7 minuten, 46 seconden
Label: 14th Floor Records
Adviesprijs: 19,99 euro

Bestel Online!

9
Damien Rice