Het Bernini Mysterie ontrafeld

Vrije tijd door Redactie Ze.nl
Het Bernini Mysterie Ontrafeld

is de ultieme gids in de speurtocht naar feiten en fictie in Dan Brown's bestsellers. Gebaseerd op het boek Secrets of Angels & Demons van Dan Burstein en Arne de Keizer onderzoekt deze tweedelige documentaire de Illuminati en vrijmetselaars, de twee mysterieuze organisaties die centraal staan in het gelijknamige boek van Brown. Voor velen is Rome de droomstad voor complotten. Het is dan ook niet verwonderlijk dat de kijker wordt meegenomen naar deze stad, net als Washington. Experts doen hun verhaal over mogelijke theorieën en oude archieven worden opgeduikeld.

Illuminati - Secrets of Angels & Demons

In het eerste deel over de Illuminati wordt ingegaan op het eeuwenoude conflict tussen religie en wetenschap en de rol van het Vaticaan hierin. En hadden de werken van kunstenaar Gianlorenzo Bernini een symboliek? Hoeveel pausen hebben het leven gelaten? Zijn er overeenkomsten tussen de Assassijnen en Al Quaida? Het bonusmateriaal bevat een kijkje achter de schermen, waarin de regisseur vertelt hoe hij heeft geprobeerd om het verhaal tot leven te brengen.

Gianlorenzo Bernini

Vrijmetselaars - Secrets of Masons

Sinds het ontstaan van de vrijmetselaars heeft hun geheimzinnigheid altijd aanleiding gegeven voor het ontstaan van complotten die hen in verband brachten met allerlei grote gebeurtenissen in de wereld: de Franse en Amerikaanse Revolutie, het Vaticaanse bankschandaal in 1978, maar ook de inauguratie van George W. Bush als president van Amerika. Ook zouden voorvaderen als Benjamin Franklin en George Washington, de eerste Amerikaanse president, vrijmetselaars zijn geweest. Diverse symbolen, bijvoorbeeld de plattegrond van Washington of op het dollarbiljet, zouden de impact van de vrijmetselarij in het verleden weergeven. Op dit moment is de vrijmetselarij nog steeds een onderdeel van de Amerikaanse cultuur, maar is het nu een charitatieve instelling geworden. In het bonusmateriaal wordt kort ingegaan op de vraag waarom de boeken van Dan Brown zo aanspreken, het conflict tussen religie en wetenschap en hoe feiten en fictie worden verweven.

Voor degenen die de boeken al hebben gelezen, zal veel bekend voorkomen. Maar ook voor de mensen die Brown's boeken nog niet hebben verslonden, zijn de docu's goed te volgen. Waar het eerste deel over de Illuminati nog redelijk levendig overkomt, is het tweede deel over de vrijmetselaars ongelooflijk langdradig. Zeg maar gewoon saai. Voor de echte fans een mooie aanvulling op de verzameling, maar zelf hou ik het toch liever bij de boeken van Brown en de film.

Het Bernini Mysterie ontrafeld
House of Knowledge
Speelduur: 96 minuten (2 dvd's)
Adviesprijs: 19,99 euro
Adviesleeftijd: alle leeftijden