Wijze woorden van Oprah

Vrije tijd door Redactie Ze.nl

Oprah lijkt wel de Ghandi van deze tijd, zoveel wijze woorden als deze dame heeft gesproken tijdens interviews. Auteur Ken Lawrence heeft blijkbaar alle tijdschriften en kranten van de afgelopen 25 jaar doorgespit op zoek naar citaten van haar. Ook heeft hij blijkbaar interviews van Oprah bij onder andere Larry King Live bekeken om voor ons haar leukste, slimste en opvallendste uitspraken te verzamelen. Die zijn vervolgens ingedeeld in categorieën zoals Over leven in Amerika en Over haar spirituele kant.

Vooruit, een paar voorbeelden:

Oprah over de strijd tegen overgewicht:
"Na elke show vragen vrouwen me: 'Je ziet er zo goed uit. Hoe komt het dat je niet aankomt?' Dan zeg ik: 'Tja, ik train gewoon heel veel.' Zij willen niet om vijf uur 's ochtends opstaan. Het gaat niet om de recepten, want er is geen geheim recept."
Detroit Free Press, 1995

Oprah over kinderen:
"Op dit moment denk ik dat ik meer kan betekenen voor de kinderen van de wereld. Als ouder heb je de tijd voor persoonlijk contact nodig, en die heb ik niet."
Jet, 1994

Oprah over succes:
"Echt succes krijg je als je leert om te doen alsof alles van jou afhangt en bidt alsof alles van God afhangt. God kan grootsere plannen met je hebben dan je ooit zelf had kunnen verzinnen."
Atlanta Journal-Constitution, 1999

Dit is een leuk boek voor op de spreekwoordelijke koffietafel, zeker als je een fan bent van Oprah. Na het lezen van alle citaten vraag ik mij echter twee dingen af. Allereerst: waarom heeft de schrijver alleen citaten gebruikt uit interviews en niet de dingen die ze heeft gezegd tijdens haar eigen talkshows? Want dan zegt ze volgens mij veel persoonlijkere dingen. En ten tweede wil ik graag weten waarom Je bent wat je gelooft eigenlijk een óngeautoriseerd portret is. Wilde ze niet meewerken omdat ze het onzin vindt, zo'n boek vol met citaten? Of vindt ze auteur Ken Lawrence gewoon een eikel, omdat die van haar beroemdheid wil profiteren?

Afbeelding verwijderd door redactie

Je bent wat je gelooft, Oprah in haar eigen woorden
Een ongeautoriseerd portret
Ken Lawrence
www.bizztoh.nl
Bladzijden: 160
ISBN: 90 453 0427 9
Adviesprijs: 14,50 euro