Schrijven vanuit je hart

Vrije tijd door Redactie Ze.nl
Schrijven vanuit je hart

is een gepassioneerde oproep van Goldberg om zo intens mogelijk te schrijven vanuit je essentie. Volgens haar is er geen logisch stappenplan waarmee je een goed schrijver kan worden. Er is ook niet één waarheid over schrijven, er zijn er meerdere. Schrijven is een training om je leven te doorgronden en geestelijk gezond te worden, iets wat ook opgaat voor bijvoorbeeld hardlopen of schilderen. Je moet er van houden en er je hele leven mee bezig willen zijn.

Het boek is opgebouwd uit 64 hoofdstukjes van hooguit drie pagina's, waarin een advies wordt uitgewerkt. Zo wordt bijvoorbeeld duidelijk gemaakt dat als je eenmaal aan iets begonnen bent je gewoon door moet gaan en niet moet nadenken over datgene wat je schrijft. Ook onderwerpen als de kracht van details, je diepste verlangens, je concentratievermogen en de locatie waar je schrijft komen aan bod. En wat te denken van gewone zaken als de pen waarmee je schrijft en het schrijfblok dat je gebruikt? Ze zijn allemaal van invloed op je manier van schrijven.

Afbeelding verwijderd door redactie

Een belangrijke vraag is natuurlijk waarom iemand schrijft. Dat is voor ieder individu weer anders, net als de zelfverzekerdheid die je wel of niet hebt over je werk. Je moet in ieder geval durven vertrouwen op jezelf, ook al kom je er later achter dat hetgeen je hebt gecreëerd toch niet geworden is wat je hoopte. De adviezen in Schrijven vanuit je hart zijn zonder uitzondering pittige teksten die tot de verbeelding spreken en de lezer stimuleren om zijn of haar dromen waar te maken: schrijven alsof je leven ervan afhangt.

Persoonlijk kan ik mezelf wel aardig vinden in de inhoud van het boek. Voor mij is schrijven zeker een uitlaatklep, ik heb het idee dat ik m'n gevoelens makkelijker op papier kwijt kan dan mondeling. Schrijven is sowieso iets persoonlijks, want je legt er - al dan niet bewust - toch een stukje van jezelf in. En dat moet je niet laten afhangen van de mening van anderen, al lijkt dat makkelijk gezegd. Schrijven vanuit je hart is geen manier om je de kunst van het schrijven eigen te maken, het is wel iets wat je kan helpen om jezelf verder op weg te helpen.

Afbeelding verwijderd door redactie

Nathalie Goldberg
Schrijven vanuit je hart
195 bladzijden
Uitgeverij: Altamira-Becht
ISBN: 90 6963 745 6
Adviesprijs: 10 euro

Bestel Online!

Schrijven vanuit je hart
Natalie Goldberg