'Bra dag ' uit Zweden...

Vrije tijd door Redactie Ze.nl

Het doel van Blackstrap is vooral om geweldige muziek te maken en zich niets aan te trekken van hypes. En daarbij proberen ze de verschillende manieren van schrijven te verkennen. De muziek op hun tweede album schijnt te barsten van de energie en live schijnen ze het ook heel goed te doen. Volgens eigen zeggen maken ze gewone simpele rockmuziek met oergegil en mooi gedoseerd lawaai. Met invloeden van Spiritualized, The Brian Jonestown Massacre, The Jesus And Mary Chain, Stereolab en nog veel meer. Zo luisterden ze ook veel naar albums van The Stooges, MC5, The Who and Kiss. Niet echt de minste bands die de leden van Blackstrap ooit inspireerden iets met muziek te gaan doen.

Ondanks dat Steal my horses and run het tweede album van Blackstrap is, heb ik nog nooit iets van ze gehoord. Ik heb inmiddels wel veel over ze gelezen. Met hun eerste album Ghost Children deden ze herhaaldelijk ons landje aan: 'Ghost Children brought us to some nice places like Sweden, Holland and Belgium'. Het album klinkt volgens hen bombastisch en groots en de album reviews schijnen wereldwijd heel lovend en goed geweest te zijn. Ik moet ze maar geloven, want al dat geweldige Zweedse geweld is allemaal langs mij heen gegaan. Maar ik ga het goed met ze maken! Steal my horses and run dat in Nederland opgenomen en afgemixt werd, schijnt volgens de band ook een "nice" album te zijn. Blackstrap heeft nu in ieder geval mijn volledige aandacht getrokken.

Ik vind de muziek verrassend goed klinken voor een Zweedse band. Zanger Jonatan Westh zingt een beetje lijp - zoals Liam Gallagher dat ook kan doen - en zangeres Maria Linden weet zweverig de hoge noten toch te raken. Het atmosferische sfeertje op dit album is totaal niet van deze tijd en Steal my horses and run is een uitermate geschikte plaat voor tijdens bijvoorbeeld een lange autorit. Door het hypnotiserende sfeertje vlieg je over de weg. Blackstrap is met hun psychedelische gitaarmuziek gemixt met late jaren '80 poprockmuziek, stiekem gewoon het boze stief broertje van Röyksopp! Maar waar de Noorse band ophoudt, gaan de Zweden vrolijk verder. Met in ieder geval één nieuwe Blackstrapliefhebber erbij...

Afbeelding verwijderd door redactie

Blackstrap
Steal my horses and run
Speelduur: 45 minuten
Adviesprijs: 22,49 euro
Label: Sally Forth Records