Twents soapplezier!

Vrije tijd door Redactie Ze.nl
Van Jonge Leu en Oale Groond

werd in opdracht van RTV Oost geproduceerd door NL Film&TV. Johan Nijenhuis (bekend van o.a. Costa, Zoop en Volle Maan) regiseerde ook een aantal afleveringen. De serie speelt zich in Twente af en er wordt alleen maar Twents gesproken. Bij de audities werd er dan ook goed opgelet dat de acteurs en actrices het dialect goed beheersen. Herman Finkers, die zelf uit Twente komt en de rol van Gerrit Olde Weernink op zich nam, hielp hen daarbij.

In de serie staat de familie Wildspieker centraal. Als vader overlijdt staat moeder Minie er alleen voor op de boerderij. De kinderen zijn allemaal het huis uit, dus ze zal het zelf moeten doen. Gelukkig krijgt ze al snel hulp van haar oudste dochter Fenna. Samen met haar dochtertje Zilver keert Fenna na het verbreken van haar relatie met tegenzin terug naar het Twentse land. Fenna helpt niet alleen op de boerderij, daarnaast schrijft ze ook nog verhalen voor de regionale krant. Dan is er broer Alwie die samen met zijn vrouw Patricia twee kinderen heeft. Ze lijken gelukkig, maar op financieel gebied gaat het hen niet voor de wind. Patricia heeft namelijk een gat in haar hand. En dan is er Monkie. De jongste van het stel. Een spontane gymlerares en voetbaltrainster van het plaatselijke eerste elftal. Verder is er een grote rol weggelegd voor de oude vrijgezelle broers Gerrit Olde Weernink en Mans Olde Weernink. De gefortuneerde familie Bode is bevriend met Alwie en Patricia Wildspieker. Vader Hein verdient geld bij de vleet, terwijl moeder Lineke het uitgeeft aan plastische chirurgie. Hun kinderen, de pubertweeling Elvis en Janis, zitten bij Monkie op school.

Een heleboel onderwerpen passeren de revue in de dertig afleveringen tellende regiosoap, zoals loverboys, gestoorde moeders, ongewenste zwangerschappen, moordpogingen en het katholieke geloof. Het is misschien een beetje veel, maar op deze manier blijft de serie wel spannend. De acteurs en actrices vertolken hun rol uitstekend. Tijdens het kijken heb je echt het gevoel dat je de beslommeringen in een Twents dorpje aan het volgen bent. Dat het verzonnen is, vergeet je door de herkenbaarheid van de onderwerpen en het overtuigende spel.

Naast de dertig afleveringen bevat deze DVD ook nog een heleboel leuke extra's. Zo interviewt Zilver, die gespeeld wordt door Marieke Homma, Johan Nijenhuis. Verder volgen we Diet Gerritsen, die Fenna speelt, tijdens de premièredag en nemen we een kijkje in de studio waar Herman Finkers druk in de weer is met het opnemen van een liedje samen met de Limburgse zanger Gé Reinders. Verder interviews met de cast, een beeld van de audities en 'the making of' . Ik heb echt genoten van deze beelden!

Van Jonge Leu en Oale Groond is wat mij betreft echt een aanrader. Het is geen probleem als je geen Twents spreekt. Schakel dan gewoon de Nederlandse ondertiteling in en geniet van de avonturen van de familie Wildspieker!

Afbeelding verwijderd door redactie

Van Jonge Leu en Oale Groond
Met o.a. Herman Finkers, Diet Gerritsen, Arthur Geesing, Eveline Harberink, Esther ter Horst, Gerard Bakker, Michaela Kamphuis, Marietje Noordkamp, Jan Riesewijk, Laurens ten Den en Esther Pierweijer
Tijd: ruim 15 uur
Adviesprijs: 29,99 euro
Adviesleeftijd: Alle leeftijden