Desperate Housewives, maar dan anders

Vrije tijd door Redactie Ze.nl

Het lijkt er op dat de Amerikaanse productiemaatschappij HBO, die eerder onder andere Sex & The City, The Soprano?s en Six Feet Under op de buis bracht, wanhopig op zoek is geweest naar een nieuwe spraakmakende tv-serie. In de zoektocht naar een waardige tegenstander van rivaal Desperate Housewives heeft de producent toevlucht gezocht bij een van de meest omstreden fenomenen die maar te bedenken is: de religieus ingegeven moraal van het polygame huwelijk. Het resultaat is een even curieuze als fascinerende serie over het leven van een ogenschijnlijk doorsnee Amerikaanse zakenman in een nette buitenwijk van Salt Lake City.

Op het eerste gezicht is het leven van Bill, directeur van een groeiende keten Gamma-achtige winkels, weinig opzienbarend. Hij woont in een typisch Amerikaanse huis ? met veranda, niervormig zwembad in de achtertuin en degelijke familiewagen op de oprit ? en is broodwinner voor een warm gezin met welopgevoede kinderen.

Maar achter deze façade is Bills leven niet bepaald dat van een all American family. Hij is namelijk een man met drie vrouwen, zeven kinderen, drie huizen, vier auto?s en ouders die in een obscure religieuze commune wonen. Opgegroeid als kind van een vader die er diverse vrouwen op nahoudt, heeft hij op volwassen leeftijd een levensstijl die verdacht veel op die van zijn ouders lijkt. Hij is een devoot gelovige van de eigenzinnige Mormoonse kerk waarvan zijn ouders deel uit maken, en is geheel in lijn met de principes van die kerk getrouwd met meerdere vrouwen.

Die vrouwen wonen ieder in een deel van de onopvallende vrijstaande woning waarvan Bill heer en meester is. Ze hebben alledrie om de beurt recht op een dag (en nacht!) met Bill. Daarnaast zien ze hun man bij het wekelijkse familiediner, waarbij de drie gezinnen gezellig samen om de tafel zitten, en speciale gelegenheden als verjaardagen en feestjes. En natuurlijk moet Bill ook wel eens tussentijds de wc ontstoppen, bijspringen voor een kinderpartijtje, of met een creditcard wapperen.

Het klinkt misschien allemaal niet erg spannend, maar de dubieuze moraal van Big Love is wel iets om de wenkbrauwen over op te trekken. Polygamie is al decennialang verboden, ook in het Amerika waar in het verleden religieuze gemeenschappen het meervoudige huwelijk predikten. En de schrijnende verhalen van vrouwen die aan de terreur van een religieuze sekte zijn ontsnapt maken wel duidelijk dat het in communes niet allemaal pais en vree is.

Het curieuze aan Big Love is dat de keerzijden van de gezinsmoraal van Bill en zijn familie geheel buiten beeld blijven. Hoewel Bills levensstijl bepaald niet onproblematisch blijkt ? wie kan er zonder Viagra als je drie vrouwen moet behagen, hoe onthoud je bij welke vrouw je wordt geacht in bed te stappen na een lange werkdag en vermoeden de buren geen nattigheid? ? wordt het dubieuze gegeven dat drie vrouwen een man moeten delen als volslagen normaal geportretteerd. Rode draad in de serie is dan ook niet de voortdurende concurrentie tussen de echtgenotes, maar een zakelijke kwestie die zich voordoet wanneer Bill de winkelketen waaraan hij leiding geeft verder uitbreidt.

Die zakelijke sores zijn voor de gemiddelde kijker ? dat wil zeggen: voor iedereen die geen boekhouder is ? wel erg moeilijk te volgen. Desondanks valt er in Big Love voldoende te genieten, vooral bij de scènes waarin het gezinsleven centraal staat. Het nogal vergezochte thema van een polygaam huwelijk blijkt dan uitermate productief, omdat de tv-serie fascinerende kijkjes biedt in de keuken van een ingewikkeld familieleven. Want hoe verbergt een puber een natte droom met drie huisvrouwen in huis en welke uitweg is er voor een koopverslaafde echtgenote?

Hanneke Groenteman noemde Big Love de verrassing van het jaar en Nu.nl verkoos de dvd tot beste van 2006. De serie is in Nederland niet op tv geweest. Dat maakt de onlangs verschenen dvd met alle afleveringen van het eerste seizoen dan ook een must-have voor iedereen die eens wat anders wil dan Desperate Housewives.

Afbeelding verwijderd door redactie

Big Love, seizoen 1
Met o.a. Bill Paxton, Jeanne Tripplethorn en Chloë Sevigny.
Tijd: 643 minuten (5 dvd?s)
Adviesprijs: ?70,99
Adviesleeftijd: 12 jaar