Huilen geblazen met Blind

Vrije tijd door Redactie Ze.nl

Hoofdpersoon in het boek is de vanaf zijn zevende blinde jongen Ruben. Het is nu een onhandelbare jongen van 16, die elke hulp in de huishouding wegjaagt. Totdat zijn moeder een advertentie plaatst VOORLEZERES GEZOCHT. Na het lezen van dit bericht, snelt Marie naar het huis van Ruben en zijn moeder Catherine. Ondanks het vreemde, witte uiterlijk van Marie, neemt Catherine haar aan: Ruben ziet haar toch niet. Tussen de jongen en zijn voorlezeres ontstaat een speciale band, die onder spanning komt te staan wanneer blijkt dat Ruben tóch ooit zal gaan zien.

Actrice Tamar van den Dop schreef het script voor één van de nieuwste Nederlandse films 'Blind'. Voordat je naar de film gaat, is het een goed idee om het boekje te lezen dat Van den Dop samen met Thomas Verbogt maakte van het door haar geschreven script. Het boekje dat je waarschijnlijk binnen twee dagen uit hebt, boeit niet gedurende het hele verhaal. Citaten van een verhaal dat door Marie aan Ruben wordt voorgelezen: De ijskoningin worden breed uitgemeten. Hoewel de ijskoningin terugslaat op het uiterlijk van Marie, voegt het voor het verhaal weinig toe. De citaten heb ik dan ook veelal overgeslagen.

Het boek is echt een soort scenario. Sommige hoofdstukken zijn zo klein, dat het in je hoofd wordt vertaald naar een korte scène. In eerste aanleg vond ik dat niet zo passend maar later wende ik eraan en vond ik het een nieuwe, leuke manier van lezen. De schrijfstijl daarentegen vond ik wel meteen fijn. Verbogt en Van den Dop schrijven heel beeldend, waardoor je in je hoofd echt bij Ruben en Marie in de kamer staat.

Ik ben altijd van mening dat je eerst het boek moet lezen voordat je de film bekijkt en daar blijf ik bij. Ondanks dat het scenario er nu het allereerst was, is het boek toch een must-read. Het leuke van Blind zal zijn dat wanneer je de film kijkt, het decor, de mensen en de setting waarschijnlijk enorm overeenkomen met hoe je het boek hebt gelezen. Ik heb de trailer gezien en het voelde alsof ik regelrecht het boek inliep. Erg fijn om te merken want meestal slaat de film de plank volledig mis. Maar nu verheug ik me wél op de verfilming. Volgende week ga ik dus naar de film, lees jij dan even het boek.

Tamar van den Dop en Thomas Verbogt
Blind
Uitgeverij: Podium B.V.
ISBN: 9057593378
Adviesprijs: 15 euro