Het lange afscheid van Charlie St. Cloud

Vrije tijd door Redactie Ze.nl

Charlie St. Cloud woont in een rustig vissersdorp in New England. Overdag is hij de beheerder van het oude kerkhof, waar zijn jongere broer begraven ligt. Door een buitengewone gave heeft hij contact met de doden en kan hij nog steeds de geest van Sam zien, met hem praten en zelfs met hem honkballen. Dat doen ze op een verlaten stukje grond op het terrein van het kerkhof. Maar de dorpsbewoners fluisteren dat hij het verlies nooit te boven is gekomen. Dan ontmoet Charlie Tess Carroll, die een zeiltocht rond de wereld wil maken. Hun bijzondere relatie leidt tot een race tegen de tijd en een wanhopige keus tussen dood en leven, verleden en toekomst, tussen vasthouden en laten gaan.

Het verhaal wordt verteld vanuit twee oogpunten: dat van Charlie en van Tess. Op een gegeven moment komen de lijnen wel bij elkaar, maar het blijven de interpretaties van de hoofdpersonages zelf. Ook het dode broertje Sam blijft een belangrijke rol spelen door het hele verhaal heen. Al vanaf het eerste moment is er een vonk tussen Charlie en Tess, hij vertelt haar zelfs zijn hele levensverhaal en ze beleven een romantische nacht. Dan blijkt dat Tess al een paar dagen vermist wordt na een brand op haar boot en langzaam dringt het tot Charlie door dat zijn grote liefde dood moet zijn. Tot hij een teken krijgt.

Het lange afscheid van Charlie St. Cloud is een heerlijk boek, dat je vanaf het begin al helemaal meesleept in het verhaal. En hoewel het om een liefdesverhaal gaat - in meerdere opzichten - is het geen kleffe roman. Het komt ook geloofwaardig over door de schrijfstijl van Ben Sherwood. Bovendien is het mooi om te lezen hoe de twee broers - zelfs na al die jaren - nog zo van elkaar en van kleine dingen kunnen genieten, ook al weten ze dat het niet voor altijd zal zijn. Ik denk dat iedereen ergens diep in z'n hart wel weer eens contact met een overleden naaste zou willen hebben. Als dat nou eens zou kunnen...

Afbeelding verwijderd door redactie

Ben Sherwood
Het lange afscheid van Charlie St. Cloud
288 bladzijden
Uitgeverij: The House of Books
ISBN: 9 789044 316506
Adviesprijs: 16,90 euro