Eén kus - Frédérique Spigt

Vrije tijd door Redactie Ze.nl

In het intieme Koningstheater in Den Bosch neemt Frédérique de aftrap voor haar nieuwe theatertour. Haar nieuwe album: Eén Kus brengt ze in een akoestische setting ten gehore. Daarnaast passeren er ook wat oudere nummers de revue. Ze wordt hierbij begeleid door drie topmuzikanten. De sfeer in het Koningstheater is geweldig. Ze had geen betere plek kunnen vinden om haar try-out te doen. Locatie, sfeer en muziek sluiten naadloos op elkaar aan. Nadat ze met het prachtige nummer Reviens Moi het publiek meteen voor zich wint, lijkt de rest als vanzelf te gaan. Vol passie zingt Frédérique de sterren van de hemel, soms lijkt ze zelfs eventjes te vergeten dat ze voor publiek zingt, zozeer gaat ze op in de muziek.

Tussen de liedjes door licht ze toe over welke gebeurtenis in haar leven het nummer gaat. Veel liedjes zijn geboren uit een gebeurtenis die haar persoonlijk heeft geraakt. Het lied Door en Door Slecht gaat over een vorige relatie. De tekst liegt er niet om! Het lijkt de ultieme wraak om dit voor een groot publiek te vertolken. Het nummer Genoeg gaat over een vriendin die zelfmoord gepleegd heeft. Zelfs deze trieste gebeurtenis weet Frédérique te relativeren in haar toelichting. Natuurlijk ontbreekt ook het nummer Terrifiant niet. Pas recentelijk heeft ze tot haar grote vreugde, toestemming gekregen om haar Franstalige versie van dit nummer van The Rolling Stones uit te mogen voeren. Ze weet ook hier weer een geheel eigen nummer van te maken, in de haar zo typerende stijl. Frédérique weet steeds zo?n emotie in haar stem te leggen dat ik regelmatig een kippenvelmoment had. Tijdens haar performance, projecteerde ze op de achtergrond haar eigen glasschilderingen als ondersteuning van haar liedjes.

Afbeelding verwijderd door redactie

Gwen Cressens (accordeon, bandoneon en piano), Jan van der Meij (gitaar) en Hein Offermans (contrabas en tuba) zijn getalenteerde musici die zichtbaar plezier hebben in het spelen. Het opvallende aan deze muzikale samenstelling is dat er geen drums aan te pas komen, maar dat de contrabas het ritme aangeeft. Het geluid was qua balans en volume erg goed. Na afloop kregen Frédérique en haar bandleden een welverdiende staande ovatie. Als toegift - van het publiek deze keer - werd er een luidkeels Lang zal ze leven gezongen, omdat Frédérique de dag daarvoor haar vijftigste verjaardag gevierd had. Zichtbaar geroerd nam zij deze oprechte wens en vijftig rode rozen in ontvangst en beloonde dat weer met een toegift van haar zijde. Dankbaar en voldaan nam ze uiteindelijk afscheid van een enthousiast publiek. Frédérique kan, wat mij betreft, vol vertrouwen de rest van haar theatertour tegemoet zien!

Frédérique tourt met haar band nog tot april 2007 langs de Nederlandse theaters. Om de actuele speellijst te bekijken, zie hier: Speellijst - Eén Kus

Bestel Online!

Eén Kus
Frederique Spigt