Muziek van 1001 nachten

Vrije tijd door Redactie Ze.nl

Idan krijgt in 2002 genoeg van de muziek van anderen en nodigt zeventig muzikale vrienden uit om een muzikaal experiment aan te gaan. Hij richt een kleine studio in de kelder van zijn ouderlijk huis in en daar neemt hij de demo's op van wat later één van de grootste Israelische muziekfenomenen zal worden.

Voordat het echter zo ver is, moet hij flink met zijn eerste demo leuren. De meeste labels vinden zijn werk te etnisch, maar er is er gelukkig eentje die het wel wil proberen. De single 'Bo'ee' (Come With Me), vol Ethiopische invloeden, blijkt vervolgens een enorme klapper. Met 150.000 verkochte exemplaren (drie keer platinum) is Idan plotseling zelf een nieuwe Israelische ster. In tegenstellling tot de andere popsterren geeft de muzikant met zijn collega's uit het Idan Raichel Project echter een duidelijke boodschap af. De betrokkenen uit het project prediken op muzikale wijze liefde en tolerantie tussen bevolkingsgroepen, juist in dat gebied dat te vaak door geweld wordt geteisterd.

Die boodschap is voor ons Nederlanders niet te verstaan. Alles wordt in het Arabisch, Hebreeuws of Ethiopisch gezongen. Dat verhaal over liefde en tolerantie geloof ik dus wel. Wat me wel meteen opvalt als de muziek aanzwelt, zijn de warme gevoelens die de luisteraar overspoelen. De boodschap hoef je dus niet te verstaan om een beetje liefde te ervaren. Lichtvoetig dwarrelen je gedachten door je hoofd alsof je in een sprookje van 1001 nacht ronddwaalt. De manier waarop de Afrikaanse, Arabische en westerse invloeden gemengd worden, maken van deze cd een bijzonder toegankelijk wereldmuziekalbum. Luisterend naar de muziek voel je de warme woestijnwind langs je huid strijken en zie je de kleuren geel, rood en oranje over je netvlies glijden. Ik kom volledig tot rust en droom over verre oorden. Zonder zand tussen mijn tanden, alles is in evenwicht. Idan Raichel is voor mij volslagen onbekend, maar ik krijg voorlopig nog geen genoeg van zijn muziek.

Nieuwsgierig naar zijn nummers? Op zijn website kun je samples beluisteren.

Afbeelding verwijderd door redactie
The Idan Raichel Project
Idan Raichel
Label: Cumbancha
Adviesprijs: 16,49 euro
http://www.idanraichelproject.com/en/

Bestel Online!

Idan Raichel Project
Idan Raichel