Aan de hand van Marco Polo

Vrije tijd door Redactie Ze.nl

Marco Polo was een handelaar en ontdekkingsreiziger uit Venetië. Voor Europeanen waren zijn beschrijvingen over zijn reis naar China een belangrijke bron van informatie over Azië, ook al zeggen sommige deskundigen dat hij er waarschijnlijk nooit geweest is. Het Chinees Nationaal Circus maakt de reizen van Marco Polo tot onderwerp van hun nieuwe show, die meteen al spectaculair begint met acrobatiek. Voordat je er erg in hebt, staan er verschillende mensen boven op elkaar te balanceren. Zelfs de jongste acrobaten vliegen door de lucht alsof ze al jaren ervaring hebben. Wat waarschijnlijk ook zo is, maar dat maakt deze act niet minder spannend.

Tussen bijna elke act door komt Marco Polo het podium op gelopen om weer een stukje te vertellen over zijn reizen en om daarmee de volgende act aan te kondigen. Doordat Marco Polo door een Duitser gespeeld wordt, is hij wat moeilijk te verstaan en af en toe praat hij alleen maar Duits in plaats van Nederlands. Ook vergeet hij sommige stukken tekst helemaal. Mij stoort het niet zo erg, het is tenslotte pas de eerste show, maar de rest van het publiek laat wel degelijk blijken dat ze het niet waarderen. Er wordt gekucht en gezucht wanneer hij weer op het podium verschijnt. Over de rest van de show is het publiek duidelijk meer tevreden. Oww's, Ahh's en Wauw's vliegen me rond de oren. Evenals ongeloof en verbijstering over de lenigheid van de acrobaten. Dit alles wordt telkens gevolgd door een applaus.


Deze nieuwe show van het Chinees Nationaal Circus ziet er echt geweldig uit. Het zijn niet alleen acts, maar er is ook een choreografie omheen bedacht. Als mensen behorende bij de act eventjes niets 'spannends' te doen hebben, staan ze niet nutteloos en verveeld toe te kijken. Alles wat ze doen, hoe ze bewegen, hoort bij de show. Er zit echt verhaal in de acts op zich. Ook is er een goede keuze gemaakt om de meer gedurfde acts af te wisselen met de ietwat simpelere, zoals een Chinese draak en een Chinese leeuwendans.

Waar ikzelf heel erg van onder de indruk ben is de openingsact. De soepelheid waarmee deze mensen in een razend tempo bovenop elkaar staan, is echt verbazingwekkend. En dat allemaal zonder veiligheidstouw of vangnet! Een aantal hoogtepunten van de avond zijn het balanceren, draaien, gooien en vangen van een tafel door alleen de voeten te gebruiken. Ook het laten balanceren en ronddraaien van een immense porseleinen bloempot op het hoofd van een van de spelers roept een kreet van verbazing op in het publiek. De klapper van de avond is het stapelen van stoelen waar vervolgens zes acrobaten op klimmen en volledig in balans hun act uitvoeren. Er is totale stilte van het publiek tijdens deze act. Daarna volgt een overweldigend applaus als iedereen weer veilig op de grond staat.

Voor de slotact verschijnen alle spelers van de avond op het podium om hun laatste kunsten te vertonen die ze voor het publiek in petto hebben. Daarna nemen ze het verdiende applaus in ontvangst. Het publiek heeft genoten!

'Marco Polo' de nieuwe show van het Chinees Nationaal Circus is in verscheidene theaters in Nederland te zien. Voor meer informatie kunt u terecht op www.chineesnationaalcircus.nl.