De bossen van Sherwood

Vrije tijd door Redactie Ze.nl

De enige Robin Hoods die ik ken, zijn de vos uit het Disney stripboek en Kevin Costner in Prince of Thieves. Verliefd was ik op Christian Slater die Will Scarlett speelt in de film. Ik kan ook echt geen genoeg krijgen van die film, elke keer als hij weer op tv is zit ik voor de buis. Het verhaal, de omgeving, zo mooi! Zou Robin of Sherwood ook aan deze verwachtingen kunnen voldoen? De tekst op de DVDbox vertelt me dat de serie in de jaren 80 een grote hit was en miljoenen kijkers wist te boeien. Ook de muziek van Clannad schijnt een onvergetelijke en authentieke sfeer aan de serie te geven.

De DVDbox bevat twee DVD's met op de eerste DVD aflevering 1 en 2, waarvan de eerste aflevering een dubbele is. Op de tweede DVD vind je de overige drie afleveringen, en een aantal outtakes. Wat meteen voor de sfeer zorgt is de muziek van Clannad, daar is dus inderdaad niks over gelogen. In de eerste aflevering maak je kennis met een jonge Robin die ziet hoe zijn dorp Loxley wordt platgebrand en hoe zijn vader wordt vermoord. Dan is het ineens vijftien jaar later en begint voor mijn gevoel de serie pas echt. Robin en zijn stiefbroertje Much worden naar de kerkers van het kasteel van Nottingham gebracht nadat ze betrapt waren op stropen in Sherwood. Nadat ze weer ontsnapt zijn spreekt Herne de Jager, een oeroude bosgod, Robin toe. Hij wordt uitverkoren om de horigen van Engeland te beschermen. En zo ontstaat de legende van Robin, the hooded man.


Tijdens het kijken leg ik onbewust links met Prince of Thieves, al lijken de film en de serie toch niet echt op elkaar. In de serie lopen de verhaallijnen toch net wat anders en ze zijn natuurlijk uitgebreider. Ik moet zeggen dat ik erg onder de indruk ben van de serie, en dat had ik niet verwacht. Mede door de muziek van Clanned krijgt de serie een mysterieuze sfeer. De serie is bedacht en geschreven door Richard Carpenter. Door de wijze waarop het verhaal vertelt wordt kan ik me voorstellen dat Robin Hood daadwerkelijk bestaan heeft. Elk belangrijk personage beschikt over een geheel eigen karakter wat de toon zet voor de serie. Wat ook extra meewerkt aan de sfeer is dat de serie bijna geheel op locatie geschoten is.

Outtakes

Als extra zijn er op de tweede DVD outtakes te vinden. Dit zijn een aantal scènes die de uiteindelijke versie niet gehaald hebben. Het gaat hierbij vooral om bloopers, het schieten met pijl en boog blijkt toch best moeilijk te zijn. Ook is er een stukje te zien waarin de hele cast staat te wachten totdat het stopt met regenen, typisch engels. Als afsluiter zingt de cast een eigengemaakt nummer over Robin Hood.

De echte fans zullen het al weten, deze DVDbox is een absolute aanrader, evenals de twee volgende seizoenen zullen zijn. Ik ben overtuigd en kan dan ook niet wachten totdat het volgende seizoen uit komt.

Robin of Sherwood - Seizoen 1
Met o.a. Michael Praed, Judi Trott, Nicolas Grace en Ray Winstone.
Tijd: 300 minuten (2 DVD's)
Adviesprijs: 24,99 euro
Adviesleeftijd: Alle leeftijden

Bestel Online!

Robin Of Sherwood - Seizoen 1
Peter Llewellyn Williams