Aan het einde van de Regenboog

Vrije tijd door Redactie Ze.nl

Judy Garland is een vrouw met een bewogen leven. Ze is vijf keer getrouwd en krijgt uit haar tweede huwelijk met regisseur Vincente Minelli een dochter Liza. Liza Minelli zal later in de voetsporen treden van haar moeder. Bij haar derde man Sidney Luft krijgt ze een dochter Lorna en zoon Joe. Langzaam gaat het bergafwaarts. In de pers wordt breed uitgemeten over haar verslavingen, echtscheidingen en zelfmoordpogingen.

Ondanks alles geeft Garland, die gespeeld wordt door Simone Kleinsma, niet op en keert in 1968 naar London voor een serie comeback-concerten in het befaamde 'The Talk of Town'. Haar verschrikkelijke verleden lijkt achter haar te liggen, maar schijn bedriegt. Het verleden waar het publiek haar juist zo om bewondert, is voor Judy tot pijnlijke herinnering geworden. Toch spreidt ze nog één keer haar vleugels. Ze wil op eenzame hoogte vliegen, tot ver voorbij de regenboog. Haar nieuwste verloofde Mickey Deans, gespeeld door Kees Boot, en vertrouwde pianist Anthony Chapman, die vertolkt wordt door Paul de Leeuw, staan voor haar klaar.

Afbeelding verwijderd door redactie

In eerste instantie lijkt alles goed met Garland te gaan, maar naarmate de show vordert zie je de finale aftakeling van de vrouw die ooit als tiener furore maakte in The Wizard of Oz. Mickey heeft alle alcohol uit hun luxe hotelkamer verwijderd net als alle medicijnen, maar Garland kan niet zonder en weet als echte verslaafde hoe ze aan haar spulletjes moet komen. Ze kent overal wel een arts. Haar show wordt steeds zwakker. Dat merk je aan het geklooi met het microfoonsnoer, de teksten die ze kwijt is en de tonen die ze niet meer haalt. Daarnaast ziet haar financiële situatie er zwaar beroerd uit. Logeert ze eerst in een chique suite, daarna verblijft ze in een hotel waar de kandelaars scheef hangen. Het is een klein detail in het sobere decor dat ingenieus is bedacht. Doormiddel van soepel draaiende panelen verplaatsen de hoofdrolspelers zich zo vanuit de slaapkamer naar het podium. Deze changementen verlopen soepel, omdat de acteurs hier geruisloos aan mee helpen.

Afbeelding verwijderd door redactie

Aan het einde van de Regenboog is een intrigerend, ontluisterend en soms zeer geestig portret van een vrouw die geïnspireerd is op Judy Garland in de nadagen van haar leven. Het brein hierachter is Peter Quilter. Alle lof voor hem. Maar deze muziektheaterproductie zou niet zo succesvol zijn als Simone Kleinsma, Paul de Leeuw en Kees Boot niet formidabel zouden acteren. Kleinsma imiteert Garland niet. Nee, ze zet haar eigen versie neer. Dat doet ze heel sterk. Zelfs de kleinste details vergeet ze niet, bijvoorbeeld het freubelen aan haar microfoon. En dan ben ik haar schitterende vertolking van Over the Rainbow nog vergeten. De hele zaal was er stil van.

Deze muziektheaterproductie is echt een aanrader. Zeker voor de liefhebbers van Judy Garland. Zij zullen genieten van de songs en het schitterende vertolkte dramatische verhaal. Ken je Judy Garland nog niet en wil je wel van deze show genieten. Lees dan snel een biografietje op internet, voordat je naar het theater gaat. Ook dan zal het tragische verhaal je aangrijpen.

Aan het einde van de Regenboog tourt nog tot eind juni door Nederland. Check hier de speellijst.