Glimlachen om Sanne

Vrije tijd door Redactie Ze.nl

Een cabaretier met sidekicks, dat zie je niet zo vaak! Sanne Wallis de Vries laat zich in Vier van haar nobelste kant zien en geeft twee aankomende talenten de kans om van haar te leren. Dat je dat voornemen met een flinke korrel zout moet nemen, wordt al snel duidelijk. Vera Kaye en Cindy Grande laten zich de grillen van de arrogante betweterige Sanne niet altijd welgevallen, maar zijn voornamelijk onderdeel van het decor. Hun aanwezigheid, de prachtige kostuums en de briljante belichting zorgen voor een totaalplaatje dat je ook niet vaak treft bij cabaretiers. Dit is theater.

Toch ontbreekt er iets aan Vier. Ondanks het feit dat het theaterprogramma genomineerd werd voor de cabaretprijs De Poelifinario 2006 - de prijs voor theatermakers met de beste avondvoorstelling, uiteindelijk gewonnen door Theo Maassen - raakt Sanne me niet. Misschien ligt het aan het feit dat haar programma vol gebabbel, monologen, overpeinzingen en hier en daar een preek niet geschikt is voor dvd. Wellicht is de interactie met het publiek hier ontzettend belangrijk, want dat publiek hoor je door de opname slechts een enkele keer hardop lachen. Treffend genoeg is dat vooral als er een sporadische grap over lesbiennes of een andere sexuele toespeling wordt gemaakt.

Afbeelding verwijderd door redactie

Sanne Wallis de Vries vertelt verhalen. Uit het leven, uit haar dagboek, alsof ze deze ter plekke bedenkt. Dat is knap. Enorm knap zelfs, maar het is geen cabaret. Als publiek word je dus wel op het verkeerde been gezet. Hierdoor bokst Wallis de Vries tegen een verwachting op en dat verliest ze. Een paar keer raakt ze me met haar overpeinzing, een enkele keer glimlach ik. Maar meer ook niet...

Op de dvd zit nog een verrassende reportage van TV Assen. Presentatrice Anja gaat op zoek naar de waarheid achter Vier. In het begin raakt de kijker volstrekt in verwarring. Wat moet die amateuristische uitzending op deze dvd? Zet echter door, want dit is een extraatje om van te smullen! Anja, Sanne en nog een heleboel anderen geven me eindelijk de volle lach die in het programma Vier zelf ontbrak!

Afbeelding verwijderd door redactie
Vier
Met Sanne Wallis de Vries, Vera Kaye en Cindy Grande
Tijd: 1 DVD (lange en korte versie van show & reportage)
Adviesprijs: 19,90 euro