Zoektocht

Vrije tijd door Redactie Ze.nl
La Palma
Het verhaal

Het verhaal speelt zich af in drie verschillende landen; Nederland, Spanje (La Palma) en Costa Rica. De schrijfster heeft haar uiterste best gedaan om de natuur en de locaties zo goed mogelijk te beschrijven. Dus op een gegeven moment voelt het wel of je in de warme zon op La Palma loopt of door de vochtige jungle in Costa Rica. De schrijfster heeft oog voor detail en laat dat ook merken in het boek.

Probleem is echter dat het verhaal veel te langzaam op gang komt zodat ik erg de neiging had om het lezen van het boek te staken. Pas ná pagina 200 kwam er vaart in het verhaal. Toen werd het ook nog wel enigszins interessant en aantrekkelijk om te lezen.

Niet het beste boek

Ik moet eerlijk zeggen, dit is niet het beste boek dat ik ooit gelezen heb. De schrijfster stelt de hoofdpersoon, Jesse, als één of andere kruising van een vrouwelijke James Bond en Indiana Jones voor waar werkelijk alle vrouwen verliefd op worden. Er gebeurt zoveel in het boek dat ik op pagina 126 al het gevoel had dat de ontknoping snel zou moeten komen. Helaas zou dit nog even op zich laten wachten.

Eerlijk is eerlijk, schrijfster Ingrid bereidt de lezer in haar voorwoord al voor op het feit er liefde, avontuur, spanning en vrouwen in het verhaal zouden zitten. "Het geheel moest natuurlijk wel leuk te lezen zijn en mocht de filmindustrie zich straks op mijn boek storten, dan moest ik daar nog rekening mee houden. Dus veel opsmuk in het verhaal, het is tenslotte niet waar gebeurd." Maar zelfs een filmscript leest prettiger dan dit boek, stel ik me zo voor.

Afbeelding verwijderd door redactie

Costa Rica

Spelfouten

Er zitten ook veel (onnodige!) spel- en stijlfouten in het boek. De zinnen "Wat mijn betreft wel" en "Ik dracht dat je het nooit zou vragen" zijn daar maar kleine voorbeelden van. En ik heb me maar niet afgevraagd wat er werd bedoeld met de zin "Niet doen Jess, breng om hier weg!" De lange zinnen, zonder komma's, maakten het lezen voor mij ook niet makkelijker. Ik kreeg het gevoel dat de schrijfster zo veel wilde vertellen dat ze soms vergat dat het leesbaar moest blijven. Hierdoor ontbrak naar mijn mening de subtiliteit van een goed boek én van een goede romance.

Daarnaast gebruikt de schrijfster ook regelmatig 'vernederlandste Engelse zinnen'. Voorbeelden hiervan zijn bijvoorbeeld: "Maar voor de record, zou je het misschien nog eens willen herhalen..." en "De hel met de tijd."

Als je van drama's houdt, dan zit je met dit boek wel goed. Veel avontuur en veel romantiek. En als je het niet storend vindt om veel fouten in de schrijfstijl te ontdekken, dan is dit een prima boek om te lezen. Persoonlijk had ik graag gezien dat er op z'n minst iemand het boek even ging nalezen op eventuele fouten. Voor een tweede herziene druk van het boek was het wel het minste geweest wat ze hadden kunnen doen.

Afbeelding verwijderd door redactie

Ingrid
'Zoektocht'
440 bladzijden
Uitgeverij: Gopher
ISBN: 905-179-3464