Mr. Bean: de eeuwige grappenmaker

Vrije tijd door Redactie Ze.nl

Als Mr. Bean speelt Rowan Atkinson een onhandig, egoïstisch en vaak vindingrijk personage, dat regelmatig in de vreemdste situaties terechtkomt. Als Mr. Bean praat Atkinson weinig en laat zijn creatie, de beroepsstuntelaar Bean met zijn grappige verschijning, al het werk doen. Vandaag, tijdens zijn promotiebezoek aan Amsterdam, is hij helemaal zichzelf: de acteur Rowan Atkinson, die zich het liefst achter zijn populaire personage verschuilt. De dag ervoor zorgde hij nog voor hectische taferelen in onze hoofdstad, door op de fiets naar het Tuschinski theater te komen, waarbij hij letterlijk overvallen werd door paparazzi, persmuskieten en fans. ?Mr. Bean vond het een vreemde gewaarwording met al die chaos? zegt Atkinson, terwijl hij dus duidelijk op zijn alter ego doelt en niet op zijn eigen persoon. ?Als Bean creëer je meer opwinding en theatrale sferen. Als ik als Rowan Atkinson was gekomen, dan was het vast oersaai geworden. Ik vind mezelf niet zo interessant eigenlijk. Daarom laat ik liever het typetje het werk doen. Ik voel me veel prettiger als ik me erachter kan verstoppen?.

Afbeelding verwijderd door redactie

Rowan Atkinson speelt al jaren zijn zelf verzonnen typetje Mr. Bean. Hij won er vele prijzen mee en werd er de rijkste tv-persoonlijkheid van Engeland mee (Atkinsons?vermogen wordt geschat op 97 miljoen euro!). Iets van overeenkomsten tussen Mr. Bean en Rowan Atkinson moeten er dus wel zijn? ?Mr. Bean is ontsproten uit mijn eigen brein. Dan moet hij natuurlijk ook wel iets hebben van het kind in mij. Bean is egoïstisch en soms best wel onaangenaam. Hij is sociaal totaal onaangepast en onverantwoordelijk. Natuurlijk is het heerlijk om af en toe onaangepast te zijn en je te gedragen zoals het niet hoort. Toch zou ik als Rowan Atkinson liever geen avond met Mr. Bean doorbrengen. Hij is zo vreselijk onvoorspelbaar. Je weet tenslotte nooit wat hij gaat doen. Maar laat een ding duidelijk zijn: Ik vind het nog steeds geweldig om ?m te spelen?.
Gaat het spelen van het Bean-karakter dan nooit vervelen? ?Nee, eigenlijk nooit. Je gaat van zo?n karakter houden en hem steeds meer perfectioneren. Ik kan ?m spelen alsof ik het zelf was, maar hem ook weer heel gemakkelijk loslaten. Aan het einde van een draaidag ben ik ?m ook zo weer vergeten?.

Afbeelding verwijderd door redactie

Nieuwe Bean-fase

De nieuwste Mr. Bean-film heet Mr. Bean?s Holiday. Bean gaat daarin op een welverdiende, eenvoudige zonvakantie. Zijn reis van Londen naar de Franse Riviera wordt al gauw een zooitje. Er ontstaat chaos, met als hoogtepunt een vertoning van zijn eigen videodagboek op het festival van Cannes. Bean kennende, maakt hij natuurlijk weer allerlei hilarische avonturen mee. En in deze nieuwe Bean is zijn er volgens Atkinson wat kleine dingetjes veranderd aan het karakter. ?Mr. Bean gaat voor het eerst van zijn leven écht van huis. Alles is nieuw en anders, dus Bean mocht ook niets meenemen dat aan thuis deed denken. De bekende harige teddybeer is dus voor de verandering eens thuis gelaten. Bean krijgt in de film het gezelschap van een jongen, die hij in de trein ontmoet en met wie hij vriendschap sluit. Omdat hij als een soort vaderfiguur optreedt voor de jongen, komt er ook een vriendelijke kant in Bean naarboven die we van vorige films niet kennen. Er zit dus wel degelijk een groei in het karakter, al is die wel uiterst subtiel? zegt Atkinson, voor wie de fiets scène in de film toch wel de meest onvergetelijke was. ?Ik moest proberen om op de fiets een heel peleton fietsers bij te houden. We wilden de scène echt filmen, dus moest ik heel hard fietsen. Dat viel dus écht niet mee! Zelf kan ik wel goed fietsen, maar het was toch wel extra zwaar. Ik zal echt nooit vergeten hoe moe ik na die draaidag was!?.

Toekomst

Ondanks beweringen lijkt Atkinson nog steeds geen genoeg te hebben van zijn Bean-karakter. ?Ik vind het leuk om verschillende dingen te doen. Als ik niet met Bean bezig ben dan werk ik aan andere comedyseries en films zoals Johnny English en Bladder.
Die zijn heel erg Engels en daarom slaan ze ook in de rest van de wereld niet zo aan, al was Johnny English bij jullie nog redelijk succesvol. Ik denk dat de Engelse humor voor niet-Engelsen moeilijk te begrijpen is. Maar wie weet passen we ze in de toekomst nog wel eens aan Europa aan?. Op de vraag of Bean in de toekomst weer een vervolg gaat krijgen, moet Atkinson het antwoord schuldig blijven. ?Ik zei bij de vorige film al dat het de laatste Bean zou zijn, maar ik kon het toch niet laten. Daarom zeg ik nooit nóóit?