Ode aan the Great American Songbook

Vrije tijd door Redactie Ze.nl

De liefde voor muziek was al vroeg geboren bij Art Garfunkel. Toen hij nog maar vier jaar oud was bracht zijn vader op een dag een van de eerste cassetterecorders mee. De jonge Art vond het geweldig om liedjes in te zingen en ze daarna terug te luisteren.
Op school ontmoette hij een jongen genaamd Paul Simon. Tijdens schoolfeesten traden zij op onder de naam Tom en Jerry. Het repetoire bestond voornamelijk uit liedjes van de Everly Brothers. De heren vielen op door hun optredens en ze sleepten een platencontract binnen. Met het zelfgeschreven nummer Hey Schoolgirl scoorden zij ook nog een bescheiden hit. Na elkaar een tijd uit het oog verloren te zijn gingen zij uiteindelijk verder met hun gedeelde passie voor muziek. Het duo ging verder onder de naam Simon & Garfunkel.

Doordat zij de soundtrack verzorgden voor de film The Graduate kwam hun muzikale carrière in een stroomversnelling. Ze scoorden een werldwijde hit met Mrs. Robinson. Dankzij hun rustige en mild maatschappijkritische nummers die goed in het gehoor liggen, kwamen zij vaker in de hoogste regionen van de hitlijsten terecht. Voor veel fans kwam het ook als een shock als de heren aankondingen solo verder te gaan. Art scoorde een onvergetelijke hit met het nummer Bright eyes. Een tranentrekker eerste klas uit de film Watership Down.

Afbeelding verwijderd door redactie

Anno 2007 is de liefde voor muziek nog altijd niet gedoofd in het hart van Garfunkel. Sinds een paar weken ligt zijn nieuwste album Some Enchanted Evening in de winkel. De plaat is een muzikaal eerbetoon aan de grote tekstschrijvers uit de twintigste eeuw. De liedjes lopen als een rode draad door het leven van Garfunkel en nu is het moment daar om zijn eigen draai aan het geheel te geven.

Dat dit zeker is gelukt is vooral te wijten aan de typisch warme stem van Garfunkel maar ook door de verrassende arrangementen. Het lijkt zelfs zo alsof de nummers op deze manier zijn bedoeld; het voelt heel vertrouwd. Het easy-listening gehalte stijgt tot ongekende hoogte. Juist hier dreigt het gevaar. Het muziekspel gecombineerd met de betoverende kwaliteiten van Garfunkel's stem zorgen ervoor dat je heerlijk weg kunt zakken in een dagdroom. Pas op dat je niet snurkend wakker word zodra de huiskamer weer gehuld is in een oorverdovende stilte. Daarvoor is deze dertien nummers tellende cd toch net iets te mooi.

Afbeelding verwijderd door redactie
Art Garfunkel ? Some enchanted evening
Speelduur: 40, 57 minuten
Label: Rhino
Adviesprijs: 22,99 euro

Bestel nu online voor maar 16,99 euro!

Some Enchanted Evening
Art Garfunkel