Romantiek zit in je handen!

Vrije tijd door Redactie Ze.nl
Handen zijn fantastische tastorganen
'Wij zien onze handen als iets volkomen vanzelfsprekends, maar we hebben niet in de gaten wat een prachtig gereedschap ze zijn. We kunnen ze niet alleen als werktuig gebruiken, maar ook om dingen mee waar te nemen, om te voelen en te herkennen. Handen en vooral de vingertoppen zijn fantastische tastorganen die zo gevoelig zijn dat je er zelfs de fijnste trillingen mee kunt waarnemen. De tastzin van de vingertoppen kan zich zelfs zo ontwikkelen dat, wanneer je het zonder je gezichtsvermogen zou moeten stellen, je er zelfs mee kunt leren lezen (het brailleschrift). De tastzin is dan ook van essentieel belang bij menselijke contacten en bij het beminnen van je liefste.'

Met bovenstaande tekst begint het boek. Ik realiseer me dat ik inderdaad nog nooit op deze manier over mijn handen heb nagedacht. Ik nam ze inderdaad 'maar voor lief'. Ik ben nieuwsgierig gemaakt en lees gauw verder. Er volgt een nogal technisch, maar relevant verhaal over de basisregels van chirologie (handleeskunde). Ik probeer het te begrijpen, maar dit is de eerste keer dat ik mijn handen aan een nadere inspectie onderwerp (het lakken van mijn nagels er buiten gelaten), dus ik moet sommige stukken twee keer lezen.

Afbeelding verwijderd door redactie

Handlezen doe je niet alleen!

Naarmate ik meer lees, ontdek ik dat het handlezen niet iets is dat je alleen doet. Handen kunnen verschillende vormen hebben, de Venusberg kan zacht of hard zijn, de levenslijn onderbroken of juist niet. Veel om op te letten dus. Ik denk dat het prettiger is om je hand te laten 'beoordelen' door een vriend of vriendin. Ik bekijk mijn hand en vind hem behoorlijk rond, maar de plaatjes in het boek waarmee je kan vergelijken lijken wat mij betreft allemaal op elkaar. Ik krijg het gevoel dat ik op deze manier niet op een eerlijke manier mijn hand kan lezen.

"Flexibele vingers- en duim zullen de negatieve eigenschappen van een grote of prominente Venusberg afzwakken en maken de persoon flexibeler."

"Vrouwen met lange duimen willen graag een eigen werkkring en kunnen heel goed leiding en orders geven. Over het algemeen hebben ze een positieve instelling, al hebben ze soms moeite zich geestelijk aan mannelijke partners / collega's aan te passen."

Wat ik erg frappant vind is dat handen kunnen veranderen. Bijvoorbeeld: als je Venusberg nu heel hard en klein is, kan dat over vijf jaar heel anders zijn. Je handen passen zich dus werkelijk aan je levensloop aan.

Afbeelding verwijderd door redactie

De schrijfster

Het boek is geschreven door Magda van Dijk Rijneke. Magda wordt gezien als een expert op het gebied van de Handleeskunde.Ze beoefent de handleeskunde sinds 1986. Ze beschouwt de hand als 'de spiegel van lichaam en ziel', een persoonlijk dagboek, waarin geschreven staat wie men is en wat zijn mogelijkheden zijn, hoe zijn levensweg eruit ziet.

Magda laat in dit boekje zien dat ze werkelijk verstand van zaken heeft. Nadat ik besloten had dat ik mijn eigen hand best objectief kon beoordelen (en er niemand in de buurt was om mijn handen samen met mij te lezen) kwam ik er helemaal in. Door middel van foto's, tekeningen en helder tekstgebruik neemt ze je stap voor stap mee in de wondere wereld van het handlezen. Het boek is niet heel groot, maar bevat wel heel veel informatie. Hierdoor staat er soms wat te veel informatie op één pagina, wat het soms wat onoverzichtelijk maakt.

Ik beschouw mijzelf na het lezen van dit boekje niet als een expert op het gebied van handleeskunde. Ik weet ook niet of ik nu de antwoorden heb gekregen op de vragen die ik had voor ik begon met het lezen. Maar leuk en leerzaam is dit boek zeker. Ook al geloof je er niet in en was het maar om eens te kijken of het echt klopt. Dus nodig je beste vriendinnen uit, schenk een glaasje wijn of een kopje thee in en wie weet wat je handen je te vertellen hebben...

Magda van Dijk Rijneke
Handlezen, jij & romantiek
104 bladzijden
Uitgeverij: Elmar
Adviesprijs: 9,95 euro
ISBN: 903-891-767-8

Bestel Online!

Handlezen, jij & romantiek
Dijk-Rijneke, M. van