VanVelzen nummer één!

Vrije tijd door Redactie Ze.nl

VanVelzen omschrijft Unwind als een vrolijke afwisselend pop/rockalbum. "Het is echt een goede plaat om te draaien tijdens het autorijden. Hij hoort standaard in je cd-speler," vertelt hij tijdens het interview dat ik voor Vrouw.nl met hem had. Dit kun je binnenkort op de site verwachten. Naar wie kun je beter luisteren dan de artiest zelf? Als ik het album heb, besluit ik 'm dan ook mee te nemen tijdens een lange autorit.

Voor ik de auto instap, bestudeer ik de cd en het daarbij behorende boekje uitvoerig. Waar veel artiesten tegenwoordig alleen nog maar voor een kort bedankje en de vermelding van schrijvers en muzikanten kiezen, heeft VanVelzen gewoon de songteksten opgenomen in het boekje. Of iedereen in mijn omgeving daar blij mee zal zijn, durf ik je niet te zeggen, maar ik kan nu in ieder geval ieder nummer foutloos meezingen. De fotografie valt ook meteen op. De zanger mag een oude piano slopen. Doet dat niet pijn als muzikant? "Hij was afgekeurd. Anders was ie gewoon gesloopt. Dit is zijn laatste glorieuze moment," vertelt VanVelzen lachend.

Het album heeft een heel persoonlijk karakter. Dit komt niet alleen door de keuze voor de nummers, maar meer door de zinnetjes die VanVelzen bij de nummers schrijft in het cd-boekje. In het Engels... lonkt hij stiekem dan toch naar het buitenland? Een internationaal karakter heeft dit album in ieder geval. Waar je aan sommige artiesten echt hoort dat hun moedertaal niet het Engels is, kun je je bij VanVelzen dan ook vergissen. Toen ik Baby Get Higher voor het eerst hoorde, had ik ook niet verwacht dat dit een gewone Nederlandse jongen was.

Terwijl ik mijn rit begin, klinken de nummers uit mijn boxjes. Het begint in ieder geval goed met de lekkere titelsong Unwind, gevolgd door de bekende Baby Get Higher en Burn. Eigenlijk volgen er alleen maar fijne nummers. Toch heb ik twee favorieten. Dat zijn niet de al uitgebrachte singles, maar het up-tempo nummer Deep. Dit nummer was niet helemaal af, daarom is er op het laatst een blazersensemble toegevoegd. Cor Bakker zorgt met zijn pianospel voor de finishing touch aan dit nummer. Terwijl ik ondertussen in de file ben beland, kijken een aantal lotgenoten me vreemd aan. Oké, het is heel moeilijk om op dit nummer stil te blijven zitten. Ik deed volgens mij net iets te fanatiek mee.

VanVelzen heeft echt niets te veel gezegd, toen hij zei dat dit een pefecte plaat is om te draaien tijdens een autorit. Maar niet alleen dan wil ik naar Unwind luisteren. Ik heb dus meerdere exemplaren nodig. Eéntje voor op mijn werkkamer om gezellig op de achtergrond te draaien en natuurlijk één voor in de keuken, zodat een dagelijkse maaltijd bereiden ook een stuk leuker wordt. Wat mij betreft is dit album dus echt een aanrader. Ik vind het niet vreemd dat ie op één in de album top 100 is binnengekomen. Het is gewoon een fijne mix tussen lekkere luisterliedjes en up-temposongs én dat alles met die fantastische stem van VanVelzen. Wat nou: VanVelzen is toch die kleine? Luister naar mij. Hij gaat heel groot worden! Zelf wil hij nog niet naar het buitenland kijken, maar ik ben er van overtuigd dat de luisteraars daar ook aan zijn voeten zullen liggen.

Luister hier naar enkele fragemten van de cd 'Unwind'.

Afbeelding verwijderd door redactie

VanVelzen
Unwind
Speelduur: 48 minuten en 7 seconden
Label: Foreign Media Music
Adviesprijs: 19,99 euro

Bestel nu goedkoper online!

Unwind
Van Velzen