De dochter van Salamina

Vrije tijd door Redactie Ze.nl
De dochter van Salamina

vertelt het verhaal over de jonge Lizzy Grace. Ze groeit op in een buitengewoon doktersgezin in Johannesburg. Haar vader is een buitenbeentje, omdat hij ook zwarte patiënten behandelt. Hij leeft echt voor zijn vak en is altijd met z'n werk bezig. Het gezin leeft in luxe. Ze hebben verschillende Afrikanen in dienst, zoals een nanny.

De zwarte nanny, genaamd Salamina, speelt een belangrijke rol in deze roman. Ze is de trouwste bondgenoot en één van de beste vrienden van Lizzy of Aapje, zoals ze haar liefkozend noemt. Als Salamina zwanger raakt, verandert de situatie. Niemand mag van het bestaan van deze baby weten. Als het kind geboren is, moet het verborgen worden. Dat is de geheime opdracht van Lizzy. Zij moet de baby, die midden in de nacht geboren wordt, beschermen en dat doet ze met hart en ziel. Ze is dol op het meisje dat Moliseng Elizabeth heet.

Klinkt als een onbezorgd leven in 1964, maar daar is geen sprake van. Het land is in de ban van sociale spanningen en de apartheid. In huize Grace hebben ze zo hun eigen regeltjes, met geheime nachtelijke bijeenkomsten en clandestiene transacties. Moliseng moet beschermd worden, omdat niemand door de nieuwe apartheidswetten van haar bestaan af mag weten. Dat wordt steeds moeilijker als het levendige meisje opgroeit. Lizzy houdt haar goed in de gaten, net als de andere familieleden. Ze ontsnappen vaak als de politie voor de deur staat, omdat ze wat vermoeden. Toch is dit nog niet het ergste wat de familie overkomt. Het geweld komt steeds dichterbij. Het dringt zelfs door tot de familie Grace. Het leven van Lizzy en haar kijk op de wereld verandert door deze verschrikkelijke gebeurtenissen voor altijd.

Op de achterflap van het boek schrijft auteur Erna Gianotten: 'Je ziet de kleine Lizzy helemaal voor je.' Ze heeft gelijk, terwijl ik bladzijde voor bladzijde het hartveroverende verhaal lees, word Lizzy deel van me. Ik zie het mooie, spontane meisje lachend voor me. De schrijfstijl van Pamela Gien leest lekker. Alleen had ik in het begin wel een beetje moeite met het verhaal. Ik had echt geen idee wie er nu aan het woord was en waar het allemaal over ging. Was dit nu Salamina, haar dochter of Lizzy. Ik wist het echt niet. Gelukkig kom je daar, als je eventjes doorleest, na een paar bladzijden achter om in het verhaal te verdwijnen. Dit is niet alleen fijn leesvoer. Door dit verhaal word je je ook bewust van de situatie in Zuid-Afrika in die tijd. De tijd waarin de apartheid hoogtij vierde, de periode waar de schrijfster zelf in opgroeide.

Afbeelding verwijderd door redactie

Pamela Gien
De dochter van Salamina
303 bladzijden
Uitgeverij: Sijthoff
ISBN10: 9024560802 | ISBN13: 9789024560806
Adviesprijs: 17,95 euro

Bestel Online!

de dochter van Salamina
Gien, P