Nothing 's impossible for an impossible girl

Vrije tijd door Redactie Ze.nl
Veelzijdig

Twee jaar na Kill your darlings verscheen het album Hotel Winston van Soviet Sex. Buiten de schijnwerpers stond Ellen ten Damme veel in het theater, op festivals als Oerol, Pinkpop en Lowlands, schreef ze columns voor de Volkskrant en trad ze onder andere op in China. In 2001 liet ze in Nederland weer luid en duidelijk van zich horen met het album I am here. Een jaar later had ze een hit met het nummer Vegas waarin ze in de opvallende videoclip, gekleed in een trouwjurk, zoent met Katja Schuurman. Dankzij rollen in vele (televisie)films is Ellen ten Damme ook zeer bekend in Duitsland. In maart 2005 nam zij voor onze oosterburen met het pittige Plattgeliebt deel aan de voorrondes van het Eurovisie Songfestival. Onlangs verscheen Impossible Girl haar derde solo album en met de gelijknamige singel bestormt Ellen ten Damme opnieuw de hitlijsten.

Nothing is impossible!

Ten Damme had geen haast om de twaalf nummers voor dit album op te nemen. Samen met Robin Berlijn (ex Fatal Flowers) begon zij al in 2004 met de opnames, gewoon thuis op een 8- sporen recordertje. Dat zij voor dit album de tijd hebben genomen is meteen goed te horen. Het nummer Old Jeans, over thuis en de stad, klinkt zo relaxt dat het in al haar simpelheid gewoon pure rock 'n roll is. Ellen speelt op dit album zelf viool, gitaar, piano en orgel. Robin Berlijn neemt de (bass)gitaar en achtergrondzang voor zijn rekening. Drummer Henk Jonkers (ex Fatal Flowers) en enkele bevriende muzikanten vullen het geheel mooi aan. Op dit album vind je geen toeters en bellen. Ellen ten Damme haar stem klinkt op Stay net zo sensueel en breekbaar als Heather Nova?s stem dat ook kan doen. De subtiele, slepende gitaarsolo snijdt dwars door de spontane vlinders in mijn buik en maakt zo van Stay één van de mooiste liefdesliedjes aller tijden! Ik vraag me af of Quentin Tarantino Ellen ten Damme al heeft gebeld om te vragen of hij haar en Impossible girl in één van zijn films mag gebruiken... Ik weet niet hoe ze het doet, maar zo krachtig en sexy als zij op het podium is, straalt haar muziek ook door mijn boxen. Deze muziek maakt dat je niet stil kunt zitten. Ik zing mee en sleep mezelf dramatisch op Stepping out door de huiskamer.


Legendarisch feest

Behalve dat de teksten echt inhoud hebben en de muziek daar zeer goed bij aansluit, is Impossible Girl geen typische luister-cd. Het is rock 'n roll in al haar soorten: van cleane en ouderwetse jaren ?60 -rifjes tot sexy jaren ?70 - sex, drugs and rock 'n roll. Toch zou het merendeel van de liedjes het ook prima doen in het theater. De tekst van Hey now gaat net iets dieper dan de rest op van de nummers op het album. Geïnspireerd door haar ziekte bezingt Ellen ten Damme de dood. Je wordt op deze plaat van de ene naar de andere emotie heen en weer geslingerd. Impossible girl is als één van de allerleukste foute feestjes waar je ooit geweest bent. Zo'n feestje waar je echt helemaal naar de klote gaat. En net wanneer je probeert te bedenken hoe je thuis gaat komen, is daar een stijlvolle supervrouw als Ellen ten Damme die voor jou sensueel de prachtigste liedjes als Sweet 'n Humble, Moon, In your eyes en After us zingt...

Film en theater

Maar dat het leven niet alleen uit sex, drug en rock 'n roll bestaat weet zij maar al te goed: in 2005 wordt bij haar op 38-jarige leeftijd borstkanker geconstateerd en wordt ze daaraan geopereerd. In 2006 volgde een preventieve chemokuur. Vanaf 16 april 2007 draait As I Was Wondering Where This Mixed-Up Little Life Of Mine Was Leading To - een film over deze voor haar fysiek en emotioneel zware periode - in de filmtheaters. Oorspronkelijk zou deze film een privé-documentaire worden voor het geval Ellen ten Damme aan de gevolgen van kanker zou komen te overlijden. Nu wordt de film in de bioscopen vertoond om een periode af te sluiten. Vanaf 19 april toert ze met haar Von Kopf bis Fuss door de Nederlandse theaters. Begeleid door haar eigen band vertolkt ze hierin de mooiste liedjes van onze oosterburen en Engelstalige songs van zichzelf.

Ellen ten Damme
Impossible girl
Speelduur: 45 minuten
Label: V2
Adviesprijs: ?19,99


Bestel Online!

Impossible Girl
Ellen Ten Damme