Soulzanger Brian McKnight 'still going strong'

Vrije tijd door Redactie Ze.nl

Pas geleden bezocht Mr. Soul ons land voor een concert in de Heineken Music Hall. Daarin stond zijn nieuwe album Ten centraal, maar ook mochten de klassiekers niet ontbreken. Nog steeds trekt McKnight volle zalen, alhoewel zijn roem misschien niet meer is wat het vroeger was. De zanger zit daar zelf helemaal niet mee: ''Als je al van kinds af aan muziek maakt en er inmiddels meer dan zestien jaar actief bent, dan krijgt je carrière op een gegeven moment ook een andere invulling. De hectische taferelen zijn voorbij en wat blijft is puur de muziek, want daar gaat het tenslotte om'', zegt de man die heeft samengewerkt met vele beroemdheden. Een paar namen: Mary J. Blige, Justin Timberlake, Mariah Carey, Boyz II Men, Christina Aguilera, Puff Daddy en Vanessa Williams. Allemaal hebben zij wel een Mc Knight song op hun naam staan van de man, die miljoenen exemplaren verkocht van zijn eigen albums.

Afbeelding verwijderd door redactie

''Het is altijd mijn doel geweest om échte R & B terug te brengen. En dan bedoel ik de soulmuziek, zoals die door legendarische artiesten als Sam Cooke, Marvin Gaye en Donnie Hathaway ooit geïntroduceerd werd. Ik hoorde die muziek voor het eerst in de jaren 70. Die periode brengt herinneringen bij me terug aan een gelukkige jeugd met lieve ouders in Amherst, New Jersey. Ik was lid van een kerkkoor en later leider van een schoolband. Mijn grote voorbeeld was mijn broer Claude, die met zijn band Take 6 een platencontract binnensleepte. ''Dat wil ik later ook'', dacht ik toen en stuurde overal waar ik kon demotapes heen, in de hoop dat er maar iemand zou luisteren en overtuigd raakte.'' Brian McKnight was een echte doorzetter. Ondanks alle negatieve reacties die hij kreeg bleef hij zoeken naar die ene geïnteresseerde persoon, die voor het felbegeerde platencontract kon zorgen.

Brians verwoede pogingen wierpen vruchten af. In 1991 ? op 19-jarige leeftijd ? kwam de langverwachte brief. Brian mocht al gauw zijn eerste platencontract ondertekenen, wat weer resulteerde in zijn eerste album. En daar bleef het niet bij, want Brian McKnight verkocht miljoenen albums tijdens zijn carrière en was goed voor een paar Grammy?s. Nu mag hij terugkijken op een carrière vol hoogtepunten, die nu al meer dan vijftien jaar stabiel is. Alhoewel zijn meest succesvolle periode in de jaren 90 lag, is Brian niet iemand die graag omkijkt. ''Ik prijs me gelukkig dat ik nog steeds kan zingen en een publiek overal ter wereld mag vervoeren. Ten is mijn nieuwe album en ik kan er weer trots op zijn. De thema?s zijn weer divers, maar hebben allemaal wel een link met de liefde. Ik denk ook dat veel mensen zich zullen herkennen in thema?s als vreemdgaan en het mislukken van relaties. Zelf heb ik dat ook genoeg meegemaakt in mijn leven.
Als ik een nummer schrijf dan ben ik graag eerlijk in mijn gevoelens. Toen ik begon aan een nummer als
Should Have Been Loving You realiseerde ik me dat ik vaak de grootste vijand van mezelf ben. Veel van de relaties die ik gehad heb (en ook die met mijn ex-vrouw) gingen kapot door mijn eigen egoïsme. Door een song over het thema te schrijven kon ik ook beter afstand doen van een persoonlijk gevoelsprobleem.''

Afbeelding verwijderd door redactie

Brian is blij met zijn leven van nú, dat volgens hemzelf vol hoogtepunten zit. ''Ik heb twee zoons die allebei een muzikale carrière ambiëren. Nooit heb ik ze gedwongen, ze hebben de muziek zelf ontdekt. Nu ik zie dat ze serieus zijn met muziek gun ik ze ook een plek in mijn band. Voor een vader is er niets mooiers dan een grote passie delen met zijn kinderen. Zo kan ik mijn muziek ook weer naar een hoger niveau tillen.''